Tuesday, April 28, 2009

Dua

Final Exam - paper ke-dua.
27.04.2009. UUUK 4063 Tatacara Sivil. Lega dah lepas paper nih. tapi aku rase aku ade tersilap faham soalan. kalo dah silap faham soalan, jawapan pun mesti la salah kan. whatever lah. benda dah lepas. adehh~ xP
dua paper dah lepas. ade dua lagi menunggu.


His 22nd Birthday.
26.04.2009. si dia dah tua setahun. dah 22. walaupun aku sebenarnye lagi tua. hahaa~ ;p
Happy birthday! Sori tak dapat celebrate & tak dapat bagi present lagi. lambat sket lah. aku di sini, kau di sana. xP


2 Years.
25.04.2009. cehh,,yang nih kecoh sket. so what? setiap orang ade sesuatu yang bermakna, walaupun bagi orang lain, bende tu biase jer. kan kan? :D

Tuesday, April 21, 2009

Final Exam - paper pertama


UUUK 4122 Undang2 Keterangan & Acara Mahkamah Syariah II (SCEP).

selesai sudah satu paper. takde la pening sangat tadi. alhamdulillah..
tapi tak tau la camane nnti kan. wallahualam.

ade tiga lagi paper menunggu.


Friday, April 17, 2009

Azam Terakhir


minggu depan start final exam. final exam yang benar2 terakhir. final exam yang terakhir utk semester terakhir, dan final exam yang terakhir utk tahun terakhir. semester ni hanya empat paper yang ade exam (aku ambik 7 paper). nasib baik gak lah. takde la berat sangat nak study untuk final exam, eventhough semester ni agak banyak assignment & banyak keje yang nak dibuat.

jarak antara satu paper dengan paper lain pun agak jauh. ni macam nak bagi peluang untuk orang yang suke study last minute jer (macam aku ke?). hahaahh~ ;p


Tiga paper yang takde final exam;
1. UUUK 4223 Amalan Profesional IIA (Kemahiran Perundingan & Kaedah Penyelesaian Alternatif)
2. UUUK 4233 Amalan Profesional IIB (Advokasi & Litigasi)
3. UUUK 4253 Remedi

Empat paper ade final exam;
4. UUUK 4122 Undang2 Keterangan & Acara Mahkamah Syariah II Selasa, 21.04.2009, 8.30 am
5. UUUK 4063 Tatacara Sivil II Isnin, 27.04.2009, 3.00 pm
6. UUUK 4043 Tatacara Jenayah II Khamis, 30.04.2009, 8.30 am
7. UUUK 4083 Undang2 Keterangan II Selasa, 05.05.2009, 3.00 pm



so sekarang aku ade azam baru, azam jangka pendek (untuk 3minggu ni jer) dan juga azam terakhir. bukan terakhir dalam hidup, tapi azam terakhir sebagai pelajar. hehee~ ;p

ape azamnye?


"NAK BUAT YANG TERBAIK UNTUK FINAL EXAM".



ek eleh...poyo jer kan. ntah buat ke tidak. hahaa~ ;p

ntah ler buat ke tak. tapi ni kan dah final exam yang terakhir untuk aku. selama ni mane ade serius sangat pasal exam (ape punye student daa..). bukan tak serius, tapi tak cukup usaha jer. so, kena la serius dan bersemangat untuk kali terakhir. (kuatkanlah hati aku untuk berusaha dengan sedaya upaya).

sekarang kena meng-away-kan diri dari dunia siber, termasuk Myspace, Friendster, Facebook or ape2 jerlah yang boleh "melalaikan" aku. dan ini perlu bermula dari BLOGSPOT ini. hehe~


status sekarang;
AWAY.



p/s* good luck kepada diri sendiri, dan juga utk rakan2 seperjuangan. chaiyok2..!! :)

Thursday, April 16, 2009

assignment terakhir, sepetang di KL

tengahari semalam aku pegi fakulti, untuk settlekan assignment Undang2 Keterangan & Prosedur Mahkamah Syariah II (SCEP). akhirnya aku berjaya menyiapkan assignment yang terakhir untuk semester ini. so, bolehlah aku concentrate kat final exam plak.



yes, akhirnya dapat gak snap gambar kat fac yg nmpak word "Fakulti Undang-undang". haha~ :D

sebelum ni dah banyak kali nk snap, tp ade jer halangan. skrg rase hepi sket. yerlah, lepas ni tak tau bile lagi nak pegi fac. suke tengok pic ni. FUU tercinta. hehe~ :)

lepas hantar assignment & lunch, membe aku ajak pegi tengok rumah kat Gurney Height. rumah tu diorang nak sewa, coz diorang nak stay kat sane lepas abes blaja. aku teringin gak nak ikut, coz nak tengok camane diorang deal. yerlah, satu hari nanti aku pun akan sewa rumah gak. tengok2 la camane diorang deal, boleh buat rujukan di masa depan. huhuu~

boleh tengok2 rumah diorang skali. wah2..ade view KLCC lagi.




sebenarnye banyak lagi gambar yang kitorang snap haritu. gambar yang macam drug addict pun ade. hahaahahh~ klaka. tapi bukan guna kamera aku. blom ambik lagi ngan diorang. ambik lain kali lah.

ingatkan pegi tengok umah ni kjap jer. rupe2nye lama gak. sepetang di Kuala Lumpur. sampai ke malam. macam round satu KL (memang round pun). pukul 8 malam baru balik. penat~ tapi aku rase yang drive tu mesti lagi penat kn. hahh~

lepas balik, dapat nota2 untuk exam hari Selasa ni. pehh,,,banyak gak nota yang kitorang fotostat. dah mula rasa macam tak sempat nak baca semua tu. sebelum ni macam blurr2, coz takde material or bahan yang nak dibaca. tak tau nak baca ape. sekarang..nak baca semua tu sebelum hari selasa ni? waaaa.............. xP

sampai bilik, dah penat giler. rase macam nak tidow jer terus. tapi bila dah bukak laptop, terus hilang niat nak tidur. biase la tu kn. hahaaaa~~~

tapi malam tadi cam bengang sket, coz wireless tak ok. dah la tengah ngantok. tapi aku masih lagi try on9, dan akhirnya wireless tiba2 jadi laju la plak. hehe~

so semalam aku edit skit layout blog ni. coz layout ni tak berapa "menjadi". kat laptop aku ok jer. tapi bila aku bukak blog ni kat pc lain, background dia jadi besar. so, aku buat teknik lain plak. background masih corak yang sama. cuma saiz jer lain.

content-wrapper aku buat background hitam, body blog plak aku letak background polka dot pink-hitam. huuhh~ settle problem aku.

pukul 4.30pagi baru tidow. beberapa hari ni waktu tidow dah berubah. siang hari tidow, malam jadi burung hantu.

weh2,,,cik kak..SCEP dah bace ke blom? duk on9 aje.

blom?

bestu bile nak start bace?

aiyarrkkk...!! xP

Tuesday, April 14, 2009

polka polka

akhirnya background blogspot aku dah tak boring macam sebelum ni. coz dah ade background. sebelum ni takde background. nampak dull sangat. boring.

comel jer kan polka dot ni (haha..puji diri sdiri.takpe la walaupun bg korg biase jer ;p) . puas hati jugak la, walau pun polka dot ni buruk dan comot jer (maklumlah buat sdiri jer). tapi mungkin polka dot ni utk sementara jer kot. pasni maybe akan berubah lg.

dari tadi tak tido, duk mengadap benda alah ni. buat background, & edit layout. layout skrg ni ade nampak cam kemas sket. dulu agak berserabut.

COMELLL....!!! (aku puji diri sdiri jer lah. hahahh~) aku suke sangat2. hitam + pink, menyerlah tul warna dia. dah jadi macam Myspace aku dah. hehee~ ade polka dot lagi. feveret aku. :)

best edit2 layout nih. aku sukakan kecomelan layout. selagi tak puas hati, selagi tu la aku edit. tak kira la template blogspot, layout Myspace or Friendster. tp malangnya Facebook takboleh edit2 layout. :(

kat Myspace, aku suke edit layout DIV. best. boleh letak macam2 box dan blh letak kat position mana yang kita nak. Friendster lak, aku suke edit yg ringkas2 jer. tp dah lme dah tak edit layout Friendster. dah agak pelupa lah pasal code2 kat Friendster. hehe~

template blog ni pun aku edit dari template "TicTac Blue" (iaitu template blogspot lah), jadi lah macam sekarang nih. agak pening gak lah edit2 code nih. kne tumpukan perhatian dan perlukan ketelitian. naseb baek dah biasa edit2 layout kat Myspace & Friendster. lebih kurang jer code2 dia. dah 2, 3 hari kot aku "bermain-main" dengan coding kat blogspot ni. harini baru rasa agak puas hati. dah tambah widget2 yang nak ditambah, dah edit apa2 yg patut di-edit. & dah disable right click skali. hehee~

emmmm....ape lg yg aku nk edit. macam ade lg jer nih.
pasti di-edit lg lps ni. :)

ishh..rase tak puas menatap blog nih (cewahh..). tp mata ni dah tak tertahan dah. tak boleh bukak dah..tulunnn....



haihh..aku pun tak tau ape yg aku taip.yg aku tau,aku MENGANTOokkk... & nk tidOowwww....

Earth Hour


Earth Hour kn dh dua minggu (lebih) yg lepas?

a'a, memang. 28/03/2009. kn?

tapi aku saje je nak post entri pasal ni, nak jugak walaupun dah lepas. sebenarnye aku tengok gambar2 mock trial, tiba2 teringat pasal Earth Hour. sebabnya, masa tu aku dan kawan2 yg bijaksana (hehee~) tgh sibuk buat persediaan terakhir utk mock.

masa tu aku kat umah mei na. dlm pukul 8.30 mlm, Encik Kuneng call.

tutup lampu tak?

tutup lampu? owh, a'a la. sekarang Earth Hour kn.

kitorg tgh buat keje. sejam tu sgt berharga. takde maknanye (ade makna,tp msa tak sesuai) nk switch off lampu sejam. camane nk buat keje?

aku sayang bumi (kenyataan yg sgt poyo,tp amat ikhlas). bumi ini sangat penting. tapi mock trial lagi penting. hehe~

yerlah, sbb keesokan harinya (29/03/2009) adalah hari mock trial kitorg.
aku ade gak plan nk join Earth Hour ni. tp tak terdaya. cehh~

ape yg aku buat mase Earth Hour? ini...



akhir kata, sayangi lah bumi. hee~ :)


.

Monday, April 13, 2009

Meniti Hari-hari Terakhir Bergelar Pelajar


agak sedih. hati tersentuh.
memang tak sangka, masa berlalu sebegini cepat.
sekarang rasa berat hati nk tinggalkan UKM,
berat hati nak tinggalkan Fakulti tersayang.
sangat2 berat hati (tapi takde la sampai nak extend or taknak blah langsung).
kolej pun aku ade rase berat hati gak nak tinggalkan.
tapi takde la berat hati sangat berbanding FUU. ;p

sekarang aku ada azam jangka pendek; nak snap pic banyak2 untuk buat kenangan. :D
bile lagi nak snap pic kat sni, ngan kawan2.
kn dah nak meninggalkan FUU dan jugak UKM.
kan kan..?

ni gambar2 yg di ambil masa 2 hari terakhir di minggu yang terakhir.
sebenarnye banyak lagi (takde la byk sgt) gambar yg snap haritu.
cuma malas nak upload.
internet lak cam bangang jer nih.
naseb baek aku rajin jugak post entri. hehee~ :D











lepas final exam boleh lagi snap pic ngan kawan2, kn? :)

Sunday, April 12, 2009

wireless oh wireless



arrggggghhhhhhhhhh................!!!!!!!!!!!!!!!

harini wireless connection tak ok.
bukan setakat tak ok. memang teruk sangat2.
dari tadi aku duk pening2 ngan benda alah ni. (mmg saket kepala otak)
tak dapek nak post entri.
connection macam ni, buang ,mase jer. kne tunggu lme.
re-connect, fail, re-connect, fail, re-connect, fail.
kjap ok. kjap tak ok.
membazir masa jer.

so, post entri ni jerlah.
sebagai ketidak-puasan hati. huh!
.

Saturday, April 11, 2009

Kenangan Mock Trial (video)



video


video


gambar sudah. sekarang, video plak.

ni antara video mock trial kami.
upload 2 jerlah. yg lain jd simpanan peribadi. hehee~
video ni masa sesi pemeriksaan utama saksi pendakwaan pertama (SP1).

Friday, April 10, 2009

Kenangan Mock Trial.


aku baru dapt gambar2 mock trial dari zira & farihah semalam. tadi pun mei na ada bagi beberapa gambar. ni sebahagian dari gambar2 mock trial kitorang.

tapi yang sedih, aku tak sempat bergambar pkai robe (gambar sorang2) sebagai kenang-kenangan. coz masa tak mengizinkan. ingatkan lepas habis mock, nak gak snap2 picture ngan kawan2 dalam Moot Court tu. tapi malangnya tak sempat plak.


PRE-MOCK TRIAL













DURING MOCK TRIAL

























POST-MOCK TRIAL














pehh,,penat nak upload & susun gambar2 ni. ape2 pun, puas hati gak la sebab dah dapat semua gambar mock trial.terima kasih untuk semua jurugambar kami. hehee~ :)

thanks fer d memories. i love you all. :s

masa untuk tidur.



5.23 pagi. masa untuk tidur.

ntah ape lah yang aku buat dari tadi. mengadap laptop ni jer.

malam ni (sampai ke pagi) aku tak rasa mengantuk sangat. tak macam semalam. kalau semalam, mengadap laptop sampai tersengguk2. terus tido jer. tido pukul 12.10 tengah malam, bangun pukul 8 pagi. hajat di hati nak tido puas2, dan bangun pukul 10 pagi. (10pagi?ape punya anak dara daaa..) tapi pukul 8 pagi dah terjaga dan rasa segar sangat2. dah tak rasa mengantuk.

esok ada kelas CPC, pukul 8.15 pagi. so kena bangun pukul brape? 7.30pagi? sekarang sudah pukul 5.28 pagi.

adakah aku berjaya bangun pagi esok untuk ke kelas yang terakhir untuk semester ini, dan kelas terakhir sebagai seorang pelajar FUU?

ZZZZZZZZZZZZZZZZZZ...........
.

Adakah Kedua-dua Mereka "Kambing Hitam"?


Death penalty for Azilah, Sirul.


Malaysian policemen to hang for murder

AFP - Thursday, April 9

KUALA LUMPUR (AFP) - - Two Malaysian policeman were sentenced to death Thursday for the murder of Mongolian woman Altantuya Shaariibuu, in a sensational case the opposition has tried to link with new premier Najib Razak.
Abdul Razak Baginda, a close associate of Najib who was sworn in as prime minister last week, had been accused of ordering police to kill his former lover after she came to his family home to harass him for money.

But last year he was acquitted of abetting the 2006 slaying of the 28-year-old model and interpreter -- a case which, with its ingredients of sex, politics and violence, has captivated the nation.

Altantuya's body was blown up with military-grade explosives in a jungle clearing, leaving only shattered bone fragments as evidence.

The two officers found guilty of the murder, Chief Inspector Azilah Hadri and Corporal Sirul Azhar Umar, are from an elite unit that guards the prime minister and deputy prime minister.

"Each of them are blaming the other, they failed to raise reasonable doubt against the prosecution's case. I convict both of you as charged," said Shah Alam High Court judge Zaki Mohamad Yasin.

"I sentence both of you to death. You will be taken to a place of execution where you will be hanged by your neck until you are dead," he said.

The pair looked calm when the sentence was handed down, and then stepped out of the dock and hugged their lawyers, who later said they would file an appeal.

Azilah's fiance, Nur Azila Baharuddin, insisted the pair were not guilty.
"We expected him to be acquitted but the judge has made the decision. We will wait for the next stage," she told reporters. "I really want to marry him, I have been waiting for so long since 2006."
Malaysia's top blogger Raja Petra Kamaruddin has been charged with sedition after repeatedly linked Najib and his wife to the murder on his popular website Malaysia Today.

Najib has vehemently denied any involvement in the killing and said he never even met Altantuya, but despite any evidence linking him to the case, the allegations persist and the opposition has called for an official inquiry.

Karpal Singh, an opposition politician and leading lawyer who is representing Altantuya's family, said the verdict left many questions unanswered.
"You must satisfy the international community. The international community does not accept that only these two are responsible for the murder. It goes beyond these two," he told reporters.

"These two have no motive, they didn't even know her before."

Altantuya's father Setev Shaariibuu was distraught over the acquittal last year, in a case seen as a test of the strength of Malaysia's much-criticised judiciary.

"I am not satisfied. My daughter knows only one Malaysian and it is Razak Baginda. Now my daughter is dead and Baginda is freed... the country has lost credibility in the world," he told reporters at the time.

Setev Shaariibuu was not present in court on Thursday.

source: Yahoo! News


"I WANT TO BE FREE" - AZILAH

By Zalina Maizan Ngah Bernama - Thursday, April 9

KUALA LUMPUR, April 8 (Bernama) -- "If asked, I certainly want to be freed from this charge," said Chief Inspector Azilah Hadri with high hopes though he is well aware that the High Court could hand out the death sentence on him tomorrow.

Azilah who is accused of murdering the Mongolian woman Altantuya Shaariibuu three years ago said this to Bernama on the last day of his defence trial at the Shah Alam High Court in February.

Azilah's words made his fiancée Nur Azila Baharuddin to smile. She has always been at his side throughout the trial to provide support. And according to Nur Azila, if Azilah's hope turns true, they will set their wedding at the nearest date.
Nur Azila noted that she is anxious of the court's verdict tomorrow.

Meanwhile Corporal Sirul Azhar Umar, the second defendant in the case, who prefers to keep to himself compared with Azilah, expressed the same feelings when asked the same question.

His serious looking face changed suddenly and with a big grin replied :"God willing there is some hope."
Both members of the Special Action Force (UTK) completed their own defence without any witness.
Azilah, 33, who is represented by two counsels, Datuk Hazman Ahmad and J. Kuldeep Kumar presented his verbal testimony from the dock while Sirul Azhar, 37, who is represented by Kamarul Hisham Kamaruddin, Hasnal Redzua Marican and Ahmad Zaidi Zainal chose to read out the written testimony from the dock.

THE TRIAL THAT BEGAN THREE YEARS AGO
In the high profile trial that hogged the local and international media, the duo were charged with murdering Altantuya, who was 28 then, between Lot 12843 and Lot 16735 Mukim Bukit Raja near here, between 10 pm, Oct 19 and 1 am, Oct 20, 2006.

Initially they were tried together with the Executive Director of Malaysian Strategic Research Centre (MSRC), Abdul Razak Abdullah Baginda, 48, who was charged with conspiring in the murder of Altantuya.

However on Oct 31, 2008, the political analyst walked out as a free man after the court found that the prosecution had failed to furnish proof on an important element on the conspiracy charge.

With Abdul Razak no more in the picture, the case lost its `glamour' and those who initially followed the case closely were no longer keen to follow.

Even now many are not aware that the fate of the remaining two defendants will be decided by the court tomorrow.

Also, since then the media enthusiasm on the trial waned with the number of the media members covering the trial drastically reduced unlike previously where police had to control their numbers in the courtroom.

Abdul Razak since has left to United Kingdom and is said to be taking up PhD at Oxford University.

THE PROSECUTION IS CONFIDENT
While Azilah and Sirul Azhar who pleaded not guilty are hoping to be released, the prosecution is going all out to prove they are the ones behind Altantuya's murder and the disposal of her remains using explosives.

The prosecution team consisting of Deputy Public Prosecutor Tun Abdul Majid Tun Hamzah, Noorin Badaruddin, Manoj Kurup and Hanim Rashid stressed in their submissions that Azilah and Sirul Azhar are the people behind Altantuya's murder.

Based on the evidence gathered from prosecution witnesses, the explosive used to blow up Altantuya's body was probably placed in her mouth.

Manoj noted at the end of the prosecution's case that both accused had the motif to kill and it was a pre-planned crime.

Manoj noted that several circumstantial evidence that the prosecution tried to prove were never denied, explained or answered by both defendants.
"Several of the strong evidence deduced from the testimonies when spun together will make two ropes that are strong enough to hang each one of them...

"The prosecution has proven beyond reasonable doubt on the actions of the duo calls for their conviction on the murder carried out with the common intention," he said.

IN DEFENCE
Azilah who started his testimony on Jan 15 stated that he had no motif to kill or destroy the woman and instead he only met Altantuya to advise her politely not to harass Abdul Razak or create a ruckus outside the latter's home.

Azilah also told the court that he was ordered by a superior, DSP Musa Safri to help Abdul Razak and thus he would not have done something stupid like killing and what more when he is a policeman.

While defending himself Sirul Azhar broke down a few times and related to the court that he has been made the `sacrificial lamb' in the murder.

"I have no reason to hurt anyone, what more killing someone brutally. I appeal to the court that has the standing and powers to decide on my fate, not to punish me because by doing so it only completes the game play of those against me," he said reading out his written testimony on Feb 4.

A HIGHLY AWAITED VERDICT
The case as set many record including being the most number of days for hearing (159 days) and 84 witnesses at the prosecution stage and two at the defence stage, and it remained the high profile case for almost two years before Abdul Razak was released.

According to records, Azilah has been incarcerated at the Sungai Buloh Prison for 891 days while Sirul Azhar 895 days.

While there are many conspiracy theories still going around, the verdict on Sirul Azhar and Azilah may put to an end many of these theories.


-- BERNAMA
ZMN RON PR RON

source: Yahoo! News

read
more



jadi, adakah kedua-dua mereka "kambing hitam"? wallahualam.

JUSTICE OH JUSTICE.
.

Thursday, April 9, 2009

Demonstrasi di KPZ?

secara kebetulan aku menjadi saksi satu demonstrasi kat kolej kediaman aku, iaitu Kolej Pendeta Za'ba (KPZ), UKM.

DEMONSTRASI??

sepanjang hampir 4 tahun kat sini, ni lah pertama kali aku tengok ada demonstrasi kat kolej ni. nasib baik demonstrasi tak sampai tahap agresif, dan takde sepanduk or kecoh2. cuma student berkumpul jer.

mase tu (semalam - 8/4/2009, dalam pukul 6 petang) aku kat bus stop, tengah tunggu bas nak keluar. pastu ade announcement yang mintak penghuni2 kolej supaya turun ke bus stop depan Blok A dan B untuk menyertai demonstrasi tu.

lahh..patut la ramai (dan bising) semacam jer kat bus stop tu. actually takde la ramai sangat. dalam 20 orang cam tu la. tapi macam pelik lah, berkumpul kat bus stop tapi tak naik bas. sedangkan bas dah ade, & dah tiga bas yang jalan.

dalam hati aku; haiihh...ade gak yang tak dapat stay kolej semester depan.

yer, itulah kenyataan. bukan pemikiran lapuk. tapi rasanya kenyataan itu memang tak boleh diubah. sedangkan yang pro-pembangkang dan memangkah calon pembangkang di kertas undi (masa pilihanraya kampus) pun tak dapat stay kolej. jauh plak aku pegi, sampai ke politik kampus. adOiii...

ape yang menyebabkan diorang buat demonstrasi ni?

diorang siap ade edarkan flyer lagi. flyer itu berbunyi;




PERSATUAN MAHASISWA
UNIVERSITI KEBANGSAAN
MALAYSIA


Kami, MPP UKM ingin menyatakan pendirian kami berkaitan Kolej Pendeta Zaba:

  • MEMBANTAH mewajibkan para pelajar KPZ membeli sticker kenderaan
  • MEMBANTAH penutupan pintu pagar parking di KPZ
  • MENYERU pihak pentadbiran UKM agar membeli KPZ daripada pihak swasta
  • MENYERU pihak bertanggungjawab mengadakan kemudahan asas dan wifi yang terbaik di KPZ

  • Ayuh para pelajar, berilah sokongan anda kepada PMUKM demi membela kebajikan anda.
    Sebarang masalah, sila berurusan dengan pihak PMUKM melalui emel atau telefon atau terus ke pejabat PMUKM di Pusanika.


    "ASPIRASI SEPAKAT
    TRANSFORMASI GEMILANG"



    aku ade komen sikit pasal tuntutan2 diorang dalam flyer ni.

    Pertama; "MEMBANTAH mewajibkan para pelajar KPZ membeli sticker kenderaan"
    sebenarnya aku pun tak tau ape motif pihak pentadbiran kolej mewajibkan penghuni kolej yang ada kenderaan supaya membeli sticker. tapi sebab aku tak bawak kenderaan, so aku tam ambik port sangat. tapi aku nk ackap ni berdasarkan pengalaman aku.
    harga sticker tu hanyalah RM5. tapi bagi aku agak keterlaluan lah mewujudkan "sistem" sticker kenderaan kat kolej kenderaan. kalo tak bayar, dan terkantoi, ada la "akibatnya". kolej lain takde plak macam ni. ni kolej satu2nya kolej kat ukm yang ada sticker kenderaan. kalo sticker ukm tu, logik lah. memang harus pun.
    pagi sebelum tu ada sebuah kereta kena clamp (clamp oleh pihak kolej) kat parking depan Blok A. sama ada sebab takde sticker atau parking kat tempat yang tak sepatutnya, aku tak tau la. tapi yang pasti, memang kereta tu parking kat tempat yang tak sepatutnya, yang bukan tempat parking.
    kalo dah tak cukup tempat parking, memanglah main bantai jer. asalkan tak menghalang lalu lintas. tul tak? abestu nak letak kat mane kete tu?
    kat kolej ni memang tak cukup tempat parking. kalo balik kolej lewat sikit jer (lewat petang), mesti parking dah penuh. so, fenomena parking kat tempat non-parking ni dah jadi fenomena biasa.
    clamp tu plak aku tengok dah sekian lama ada kat depan rumah felo Blok A. sudah ada persediaan agaknya.
    jadi, adakah "sistem" sticker kenderaan ini merupakan salah satu method pihak kolej untuk "mencari" rezeki dan mengutip duit pelajar?


    Kedua; "MEMBANTAH penutupan pintu pagar parking di KPZ"
    kat pintu masuk ke parking ade pagar? ade. pintu2 pagar ni dibuat sejak seminggu yang lepas. untuk ape? aku pun pelik. tapi secara logiknya, mesti la ade kaitan dengan sticker kenderaan. kalo tak ada sticker, tak boleh masuk tempat parking. begitukah? oh, sungguh tertekan para pelajar dan penghuni kolej.


    Ketiga; "MENYERU pihak pentadbiran UKM agar membeli KPZ daripada pihak swasta"
    yang ni memang aku setuju sangat2. KPZ dimiliki oleh Kausar Corporation Sdn Bhd, iaitu badan swasta, bukannya dimiliki oleh UKM. satu2nya kolej kediaman di UKM yang dimiliki oleh badan swasta. sebab tu lah yuran kediaman kolej ni mahal tahap cipan. memang cekik darah.
    bila lagi UKM nak ambik alih KPZ? sampai bila para pelajar nak tanggung semua karenah2 yang membebankan ni?

    Keempat; "MENYERU pihak bertanggungjawab mengadakan kemudahan asas dan wifi yang terbaik di KPZ"
    yang ni aku rase macam merepek sikit.
    bab kemudahan asas - aku rase takde la teruk sangat. dan aku rasa, kolej ni adalah kolej yang paling best dan paling selesa dari segi kemudahan asasnya. aku suka sebab kolej ni agak baru, bilik selesa, tak suram atau gelap macam kolej lain, dan cafe (makanan) pun best, ade macam2 pilihan. aku tak tau lah kemudahan asas apa yang dimaksudkan oleh diorang.
    bab wifi plak - apa masalahnya dengan wifi kat kolej? bukan ke sekarang ni guna wifi UKM-JARING? dan wifi ni bukannya disediakan oleh pihak kolej. ntah la. aku pun tak paham.
    kalau sebelum ni, memang la pihak kolej ada sediakan kemudahan wifi, tapi kena bayar RM30 sebulan (kalau nak subscribe untuk beberapa bulan jer) , atau RM100 satu semester.
    memang cekik darah.



    sepanjang hampir 4 tahun aku kat kolej ni, dah macam2 pengalaman yang aku hadapi kat kolej ni. ada yang best, ada yang tak best. yang best, macam yang aku sebut tadi la, kolej ni agak selesa. makanan pun ada macam2 pilihan, best2 plak tu. sekarang ni lagi la, ada kedai mamak lagi.

    sebab tu la aku tak terfikir untuk pindah ke kolej lain walaupun ada kawan2 yang bagi cadangan supaya aku pindah kolej jer. apekah yang best sangat kolej lain? bilik pun gelap semacam jer. aku bukan nak kutuk kolej lain. tapi aku tak suka kalau orang kutuk2 kolej ni tanpa asas yang kukuh. kalau tak tau ape2, tak payah la nak tunjuk pandai kutuk benda tu, kutuk benda ni. dah macam budak2 plak nak kutuk2 pasal kolej lain, pastu nak banding2kan kolej lain dengan kolej dia. tak mature sungguh. apedaa.. xD

    haihh,,tiba2 emosi plak. berbalik kepada pros and cons. yang tak best pasal kolej ni; aku kena jalan jauh untuk tunggu bas ke fakulti. capek deyh naik bukit. turun bukit tak kisah.

    satu lagi yang tak best dan yang aku memang tak suke + menyampah; kolej ni suke kutip duit dari student. macam2 hal dan macam2 cara yang dilakukan untuk kutip duit dari student. kalo bab buat spot check tu toksah cakap lah. memang aku tak boleh komen ape dah. sebab pihak kolej memang ada hak nak buat spot check. walaupun sebenarnya tujuan spot check itu hanyalah untuk "kutip" denda.

    sebab ape? sebab spot check yang dibuat hanyalah tertumpu kepada (banyak tertumpu kepada) rampasan periuk elektrik. tiap2 semester mesti ada spot check periuk elektrik. kesalahan lain pula dibiarkan je. contohnya, letak banyak2 selipar dan kasut kat luar bilik (hanya boleh letak sepasang selipar toilet je untuk seorang kat luar bilik). kenapa? sebab kalo rampas periuk elektrik, kena denda RM20. kalo kesalahan letak banyak2 selipar plak, hanya denda RM2 jer bagi sepasang selipar yang lebih. bijak, bukan?

    bab sticker, bayangkan kalo dari sorang student dapat RM5. kalo ada beratus-ratus orang (aku tak ingat la berapa ribu penghuni kolej ni) penghuni yang bawak kenderaan sendiri, berapa boleh dapat?

    yang paling ketara, masa akhir semester (macam sekarang ni la). dah akhir semester macam ni, mesti ramai yang perlukan stor untuk simpan barang2. coz nanti cuti, takan nak bawak semua barang balik rumah. nak2 yang duk jauh dan balik kampung naik bas jer.

    semester ni yuran tempahan stor adalah sebanyak RM15 untuk setiap pelajar.

    RM15??

    banyak persoalan kat sini. logik kah bayaran RM15 itu? tak logik. tak masuk akal (bagi aku)

    adakah bayaran itu akan memberikan jaminan bahawa barang2 yang disimpan di dalam stor itu akan selamat? bagi aku, langsung tak selamat. sebab stor itu hanyalah bilik tv dan bilik para pelajar yang telah dijadikan stor semasa cuti semester (dulu bilik aku pun pernah jadi stor, so aku kena pindah bilik lain lepas tu).

    tidak ada sesiapa yang mengawasi bilik2 stor tersebut untuk memastikan keselamatan barang2 yang disimpan di situ terjamin. stor tu memang dikunci. tapi bula ada pelajar yang nak simpan barang, bilik tu akan dibuka, dan kadang2 akan dibiarkan terbuka selama beberapa jam, tanpa ada pengawasan. itu semasa akhir semester, semasa pelajar2 masih ada di kolej.

    bagaimana pula semasa cuti semester dan semasa tidak ada sesiapa di kolej? memang lah ada petugas, tapi bagi aku, stor2 tu senang dipecah-masuk. pernah tombol bilik aku rosak, dan aku report kat pejabat. so, ade la maintenance datang. senang aje rupenye nak pecahkan dan cabut tombol pintu tu. ketuk 2,3 kali jer dah tercabut. agak scary.

    satu lagi, aku tak suke berurusan di kaunter pejabat kolej. sebab ada sesetengah staff kat situ yang memang berlagak nak mampos. sombong. suka marah2 pelajar. nak senyum, jauh sekali. apekehal lah. tak mesra alam langsung. tapi ada jugak yang sangat baik dan mesra pelajar. hanya ada beberapa kerat jer spesis alien. dan ada salah sorang staff, yang berada di carta paling atas. aku rase semua budak kolej ni ada tanggapan yang sama terhadap dia. kalo sebut jer, mesti tau. haiiii... ape nak jadi. dah tugas kita macam tu, buat lah dengan seikhlas hati. kalau tak suke dengan tugas kita, cari lah profesion lain. kalau nak keje yang goyang kaki aje, eloklah tanam anggur jer kat rumah.

    dan yang paling tak best kat sini; yuran kolej yang cekik darah. kalo tak silap aku, dalam RM610 satu semester (RM 4.50 sehari). agak cekik darah la, coz kolej lain dalam RM400 - RM500 jer satu semester (aku rase la.dah lupe).

    kawan2 aku semua bersetuju bahawa kolej ni memang suka "makan" duit pelajar. dan macam2 cara lah yang dilakukan untuk mengutip duit dari pelajar.

    ya Allah...apakah lagi yang akan dilakukan dan yang akan berlaku selepas ini? sungguh bernasib baik, aku dah nak abis study, dan ini adalah semester terakhir aku. tidak perlu lagi berhadapan dengan pelbagai karenah "birokrasi" kat sini.








    budak2 yang buat demonstrasi ni plak, aku tak tau la ape motif sebenar budak2 ni buat demonstrasi. sama ada betul2 mahu membela kebajikan penghuni kolej, atau ada niat lain. kalau betul2 ada niat ikhlas, alhamdulillah. kalu ada udang di sebalik megi,,,wallahualam.


    *p/s* aku sayang kolej ni. cuma tak suka dengan apa yang berlaku.
    .