Friday, December 31, 2010

rekod terbaek saya setakat ini



Rekod (penggunaan broadband) terbaek aku setakat ini.

Yeaaa....sudah melebihi limit. Huh. Terbaek lah sangat. Ni first time jadik camni, sejak aku jadi pengguna broadband (dah satu tahun dua bulan).

So, terpaksa tunggu tanggal 1 January untuk mulakan hidup baru. Eh apekah? Untuk mulakan bulan baru dan penggunaan yang baru, bukan untuk mulakan hidup baru *jangan nak start merepek*. Tak dapat nak blogwalking buat masa ni.

Sabar yer cik Nini. Tunggu sejam saje lagi. =)


degil ekau ni eh. dah limit pun nak connect jgak!
*yerlah, untuk post satu entri jer :[




*p/s : tertanya2 juga apa kesan over-limit ni pada bill aku. Maklumlah, aku nih buta broadband. Hanya tau cucuk pada USB port, connect to internet dan online puas2. pastu tiap2 bulan, bayar bill. yang lain2, tak tau.


.

thank you for this public holiday :)

Happy holidayyy all...!!!

Tahniah kepada skuad bola sepak Malaysia kerana telah berjaya merangkul kejuaraan untuk Malaysia, dan berjaya memberikan satu lagi cuti umum kepada rakyat Malaysia. Walaupun aku tak berapa minat bola, tapi sebagai rakyat Malaysia, kena la ada perasaan bangga, walaupun sedikit, kan.

Dan yang penting.....dapat cutiiiiiiiii~~ Wahh..itu lah sebenarnya yang ditunggu2. Wakakaa~ ;DD

Huihh..semalam semua orang kat office berteka teki :
dapat ke cuti esok (harini)?


Walaupun Najib dah umumkan cuti umum untuk harini, tapi kalo big boss tak nak tutup office dan announce yang harini kena keje, so cuti umum yang Najib bagi tu takde makna lah. Kat office tu, big boss kitorang lagi berkuasa dari Najib tau. Yang penting, bukan Najib yang bagi kitorang gaji. Begitulah perumpamaan-nyer.

Ape kau ingat senang ke office tu nak close? Ingat big bos nak layan ke cuti2 umum yang tiba2 macam tu? Sedangkan masa Almarhum Sultan Iskandar mangkat pun, office tak close yer you ols. Sedangkan masa tu (hari Sabtu) dah di umumkan sebagai cuti, dan semua jenis perniagaan pun tak boleh beroperasi. Semua orang yang datang office haritu bengang jer lah. Nak balik, takot kena tolak gaji. Terpaksa la stuck kat office dengan perasaan tak puas hati. Pastu semua tak buat keje. Tanda protes lah konon2. Tiba2 rasa kebajikan kami staff2 nih tak dibela dan telah diabaikan. Nasib baik lah Sabtu keje halfday jer. Uuppssss~~ banyak plak ter-sasul dan ter-cerita pasal office. Bukan niat-ku untuk memburukkan. Tapi kenyataan. ;)

Ok dah, balik pada topik.

Beberapa hari sebelum ni ada timbul persoalan :
hari Sabtu ni office tutup ke tak?


Sebab ape? Sebab hari Sabtu kan 1st Januari 2011. Satu Malaysia cuti kalo 1st Januari, kan. Kecuali Johor nih. Sebab tu la semua orang berteka-teki, sama ada big boss nak close office ke tak. Lagipun Sabtu kan half day jer. Takkan taknak close dan bagi staff rehat hari pertama tahun baru, kan? Aku sebenarnye tak kesah pun hari Sabtu office close ke tak. Sebab aku tak keje Sabtu ni.

Pastu our boss (bukan big boss) buat announcement :
We will close on Saturday only.


Dengar ayat pertama tu jer, semua orang dah bermuram durja macam baru break ngan pakwe/makwe (eh, apekah? ;p).

Pastu boss sambung :
Yang kena keje hari Sabtu ni kena ganti hari Sabtu minggu depan.


Aku dah bengang coz tak dapat cuti hari Jumaat, sedangkan Najib dah umumkan cuti umum :
what the %&$#!!!


Pastu boss sambung lagi :
Tomorrow public holiday.


Waahhhhhh...!!!!!

Masa tu semua orang bersorak macam sorakan masa Malaysia jaringkan gol!!!

Wakakaa~ semua dah terkena. Saje jer boss tu nak buat semua orang sedih & takde semangat. Tapi takpe. Yang penting, dapat jgak cuti harini. Ada jugak la peluang untuk aku rehat dan tido puas2 harini.

Terima kasih skuad bola sepak Malaysia. Dan terima kasih boss & big boss. =)


*p/s : takde-nyer boleh rehat puas2, aku ade misi penting harini. misi yang telah tertangguh selama hampir 5 bulan (kot).


.

Wednesday, December 29, 2010

Chronicles of Narnia : The Voyage of The Dawn Treader

Its a Wednesday and its a movie-day! Aktiviti menonton wayang pada hari Rabu diteruskan lagi. Huh, dah lama gak aktiviti ni tergendala. Sebabnye, macam biasa la = BUSY dan penat.

So, tadi lepas habis keje, pegi ler tengok wayang. Movie untuk minggu ni = Chronicles of Narnia : The Voyage of The Dawn Treader.

Sebenarnya nak tengok movie nih ngan Encik Kuneng hari Sabtu yang lepas. Dah janji nak tengok movie ni ngan dia. Sebab kitorang memang suke cite Narnia nih. Tapi malangnya seat dah full. Hampeh betul lah. Nape tak banyakkan lagi tayangan movie tu? Lagi2 hujung minggu, mesti la ramai yang keluar dan tengok wayang kan.

Tadi masa beli tiket, rasa sedih gak la. Sebab tak dapat tengok ngan Encik Kuneng. Aku nih sensitif sket. Bukan sikit, tapi banyak kot sensitifnyer. Kalo dah janji, pastu tak dapat tengok sama2, memang la sedih. Huh, camtu pun nak sedih, kan. Hampeh. Korang tak paham, diam jer ok.

Ok dah, berbalik pada movie nih.



nota : si white witch tak abes2 ngan "i can make you my king".
nota lagi : wahai Lucy, kenapa la nak jadi kakak mu? ape cantik sangat ke kakak mu itu? kamu pun sudah cukup comel ok.



Sejam yang pertama agak lah boring dan tak adventurous langsung. Well..ade la adventure sikit, tapi tak cukup adventure bagi aku. Masa tu tiba2 teringat ada orang cakap movie ni kurang best berbanding Narnia yang 1st (The Lion, the Witch and the Wardrobe) dan yang 2nd (Prince Caspian).


Antara part yang best - kejadian manusia bertukar jadi naga.
huhu~ kesian. buat suspen jer. ingatkan naga mengamok & nak menyerang!
Sape yang jadi naga? sape2 yang blom tengok lagi, korang tengok la sendiri ok.


Yang paling aku rasa hampeh, part Lucy kena culik ngan halimunan2 untuk dapatkan 'spell' dari si Penindas. Ape ke merepek part tu. Boring tol. Tapi ayat "fat belly" tu aku suka. ;D

Dah setengah jam yang terakhir, baru mantap.

Patot lah ada orang cakap movie ni kurang best. Memang pun kurang best berbanding yang sebelum ni. Dah la Susan dan Peter takde (tak balik skali ke Narnia). Yang ada dalam movie ni dan balik ke Narnia hanyalah Lucy dan Edmond, dengan sepupu diorang. Susan just ada kejap jer. Begitu juga dengan Aslan. Dah akhir cerita, baru muncul. Macam biasa la, penyelamat la katakan.

Tapi ada gak part yang aku rasa agak sedih. Scene di mana Lucy dan Edmond mahu berpisah dengan Aslan. Lagi2 bila Lucy tanya mereka akan berjumpa lagi tak? Tersentuh kjap aku masa tu. Aku nih bukannya boleh tengok orang berpisah. Ishh...kan aku dah cakap tadi, aku ni memang sensitif. Lagi satu, bila si tikus tu nak berpisah ngan diorang dan masuk ke negara Aslan. Tapi comel plak bila si tikus tu tolak & dayung sampan tu. Huhuu~

Paling annoying ngan sepupu Lucy. Menyampah giler ngan perangai dia. Tapi lawak pun ada tengok gelagat dia. Perangai hampeh dan annoying tu mula2 jerla. Lepastu macam mana? Sila lah tengok sendiri yer. =)

Ini lah episod yang terakhir dalam Chronicles of Narnia, kan. Tapi aku rasa macam tak puas lagi tengok movie Narnia nih. Takde sambungan lagi ke? *ishh..dah nama pun chronicles, kau nak brape episod haa...???



owh Ben Barnes si Prince Caspian yang suwiittttt~~~
*picture from Chronicles of Narnia : Prince Caspian



nape Prince Caspian dalam The Voyage of the Dawn Trader ni lain ek?
Aku confuse jap.
Try search kat Google, tapi masih confuse. xP




p/s : mereka sudah makin membesar dari satu movie ke satu movie. tengok Narnia yang 1st, si Lucy kecik sangat2 comel lote. sekarang dah remaja gitu. bayangkanlah berapa tahaun masa yang diambil untuk buat chronicles Narnia ni. (tapi tak leh lawan Harry Potter yang ambik masa berkurun tu kan. tetiba ada Harry Potter plak kat sini? ;p)


.

Tuesday, December 28, 2010

AMARAN! Broadband limit is approaching!



Terkejut den bila tiba2 muncul amaran nih. Ape yang aku buat ngan broadband nih sepanjang bulan ni sampai dah hampir 5GB? Oh. mungkin aku banyak download men-download. Mungkin sebab aku selalu on (connect) internet, walaupun tak guna pun. Dan mungkin juga sebab aku selalu tertido depan laptop dan laptop serta internet ter-on sampai ke pagi. Itu lah nikmatnyer bila online sambil berbaring di atas tilam yang empuk bertemankan bantal busuk dan selimut hangat.

Dan aku tak tau lah kenapa laptop nih tak boleh automatik stand by kalo aku tak guna. Tak tau kenapa, dan tak tau nak buat camana. Sungguh aku tak paham ngan laptop nih. Mengong. Uhh..tapi aku tetap bersyukur. Walaupun ini hanya laptop pinjam kepunyaan kakak, sebab laptop aku rosak dah beberapa bulan dan sampai sekarang masih belum repair. Bersyukur lah dengan apa yang ada.

Ok dah. Berbalik pada topik.


perghh~~ dah nyawa2 ikan dah rupanyer~




time-base ok lagi kot



Rasanya jarang2 jer kot aku guna broadband sampai hampir approach limit. Aku rasa ini kali kedua kot jadi camni. Mungkin kali ketiga. Kadang2 usage aku tak sampai separuh. Yang jadi hampir approach limit tu bila aku banyak download men-download.

Tapi apa jadi kalo terus sampai limit? Korang pernah tak sampai approach limit? Apa yang jadi ngan broadband ni ha? Aku tak pernah mengalami kejadian sedemikian rupa. Nak tau jugak. Tapi tak berani buat eksperimen sendiri. huahuaa~ ;p

So sekarang ni, dah tak boleh terlalu kerap online sehingga 1haribulan Disember muncul. Blogging bagaimana pula? Nak post entri baru? Nak blogwalking dan comment kat blog blogger2 lain? Oh, kalau nak post entri baru, aku klik jer "New Post". Pastu disconnect dulu connection broadband tu. Then mulakan menaip. Nak siapkan entri makan masa gak wooo~~ (kalo entri merapu2 dan meleret2). So, terpaksa la jimatkan usage macam tu.

Kalo nak blogwalking pun camtu jgak. Click dulu kat blog tu & biarkan loading sampai habis. Lepastu baru disconnect & baca la sampai habis. Huhuu~~ sadis kan kehidupan internet aku sejak sehari dua nih.




p/s : pada rakan2 yang tak sempat saya nak blogwalking tu, sori sangat2. harap paham dengan situasi sekarang. nanti saya blogwalking sampai lebam k. hahaa~ ;DD


.

Exchange Gift SANCO kembali lagi!

Every year setiap kali menjelangnya hari Krismas, office aku ada buat Exchange Gift. Biasa la office nih banyak betol plan, buat itu, buat ini. (err~ banyak ka?). Dan sekarang ni, Exchange Gift kembali lagi.



saya mau hadiah!



Camane Exchange Gift tu?

  1. Semua orang kena cabut undi, tengok lah nama sape yang kitorang dapat (lawyer, kerani, receptionist, account, despatch, boss, big boss).
  2. Belikan hadiah untuk orang tu. *huiii~~ kalo dapat nama big boss, berpeluh lah kau nak belikan hadiah untuk dia. hahaa~
  3. Hadiah mestilah berharga tidak kurang dari RM10, supaya adil untuk semua pihak.
  4. Kalo nak suprise, pandai2 la rahsiakan nama sape yang kitorang dapat. Sampai la hari Exchange Gift tersebut.
  5. Pada hari Exchange Gift, akan dimulakan dengan big boss. Dia akan announce nama sape yang dia dapat, pastu bagi hadiah kat orang tu. Contoh : Big boss dapat nama si A dan bagi hadiah kat A, pastu si A plak kena announce dia dapat nama sape, then bagi hadiah kat orang tu. Then rantaian tu berterusan sehinggalah habis semua staff dalam SANCO nih.

Haha~ memang best dan excited. Yang penting, semua orang happy haritu.


pada hari kejadian, memang banyak longgokan hadiah yer.
dengan wrapping yang bermacam2 dan comel2 plak tu.



Sesi Exchange Gift kali ini akan diadakan pada 05.01.2011. Haa...lambat sket yer. Hampir dua minggu selepas Krismas. Terpaksa diadakan lambar sket sebab ramai yang sedang bercuti sekarang ni. Kena la semua staff ada, baru best kan. InsyaAllah aku akan update pasal sesi Exchange Gift tu.



owhh~~ saya dapat hadiah! excitednya saya~~
*sambil mulut terlopong camni. ;D



Ini dah tahun ke-dua aku kat sini (kot. Krismas ke-2). Tahun lepas aku dapat hadiah beg (tas tangan) dari Clerk Litigation. Dan aku bagi hadiah Diari 2010 kat Despatch lelaki. Haha~ memang tak kena langsung hadiah yang aku bagi. Memang aku takde idea nak bagi ape. Lagi plak orang tu lelaki, memang otak aku totally kosong, takde idea. Kalo pompuan, ok gak. Banyak hadiah yang comel2 dan hadiah yang naluri ke-perempuan-an aku nih boleh fikir.

So, aku amat berharap lah untuk tahun ni, aku dapat nama perempuan plak. Dan nasib baik, aku betul2 dapat nama sorang perempuan. Sorang akak Clerk kat Conveyancing. Ciri2 akak tu camni :-
  • Perempuan (dah aku mention akak, op koz la perempuan)
  • Umur 30-an kot
  • Isteri orang merangkap mak orang
  • Bertudung
  • Up to date jugak la orangnye, kemas je cara dia dress up
  • Comel


Punya la nak sangat dapat nama perempuan. Haa...skali bila dah dapat, takde idea la plak nak belikan hadiah ape. Mengong lah.

Tudung? Brooch? Kain pasang? Shawl? Purse? Jewelery? Ape?? Aku tak tau la dia suka ape. Dan aku tak pernah pun perhatikan dia dan apa yang dia suka. Maklum lah, aku nih bukannye jenis manusia yang suke perhatikan orang.

Kamu kamu dan kamu. Ada idea tak? Tulun la aku yang ketandusan idea nih. xP



*p/s : excited nak tau sape yang dapat nama saya dan hadiah apa yang bakal saya dapat.




tak kisah kecik ke besar, wa terima dengan hati (tangan) terbuka.
*dalam hati : mengharapkan sesuatu yang best. ;p




*p/s lagi : ape motif aku letak gambar hadiah banyak2 dalam entri nih?



.

Monday, December 27, 2010

Kami : versi Spongebob. Saya : versi PMS

Saya suka Spongebob. Dia suka Spongebob. Awak suka Spongebob? Hahaa~ ape yang aku merepek nih.

Semalam jumpa dia kejap, sebelum dia bertolak balik ke sana. Pegi rumah kakak dia. Pastu snap sikit. Dah janji dah mau pakai baju Spongebob nih semalam. Dah lama beli baju ni, tapi baru sekarang ada peluang nak snap ngan baju nih. Hahah~ ape motif pasangan yang pakai baju sama? Pastu nak snap2 gambar plak kan. Mesti korang menyampah. Pedulik hape. Kalo menyampah, cepat2 blah dari sini. Sila klik pada [x]. Ok, terima kasih. ;DD


nape dalam gambar ni aku nampak slim dan wajahku juga tidak bulat dan tembam?
what a deceiving picture. ;D






poyo yer kamu! ;p



baju warna kuning sama sekali tidak sesuai dengan kulit saya yang gelap! kelihatan semakin legam yer saya.
Oh sila jangan tertipu dengan ini gambar. Saya kelihatan cerah kerana faktor cahaya. bahahaa~ ;DD


=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=


It's almost 30 hours. I've starting to miss him. Well actually I've started missing him few minutes after he left. Gosh~ [x_O]

Haiihhh~~~

Tambahan plak, aku rasa bersalah sebab masa jumpa dia, aku asyik moody & marah2 jer. Tak tau la nape tak boleh kawal emosi. Okay, blame my PMS. Haha~ bertuah jadi pompuan. Kalo moody masa tengah period, boleh salahkan PMS.

Semua benda buat aku rasa angin semacam jer. Contoh : Masa on the way pegi City Square. Jalan jem giler kat Skudai. Camtu pun aku rasa hangin jer, sebab rasa lambat sangat nak sampai bandar. Sebab nak makan, perut dah lapar tahap cipan. Mula la aku membebel kat dia, & bagitau dia dari semalam (sehari sebelum tu) aku tak makan nasik. Sedangkan, salah sape aku tak makan nasik? Salah diri sendiri la. Tu pun nak moody ngan dia. Bongok la aku nih.

Masa nak beli tiket wayang, actually nak tengok Narnia. Masa nak beli tiket tu, movie Narnia ada yang pukul 8.30 pm jer. Tapi dah full. Ade seat depan jer. Taknak lah duk seat depan kan. Giler tak best. Camtu pun aku rasa macam nak marah & moody ngan dia. Rasa nak salahkan dia, sebab keluar tengok wayang lambat. Sedangkan aku yang terhegeh2, dah petang baru nak keluar. Bersiap pun lambat, sampai dia yang kena tunggu aku.

Masa nak lintas jalan kat depan City Square pegi Restoran Hasyima, ada sorang aunty ni lintas jalan tak tengok depan. Ape yang dia tengok ntah, sampai hampir terlanggar aku. Aku jadi hangin dan membebel2 sambil lintas jalan. Pastu Encik Kuneng cuba la tenangkan aku & cakap : alahh.orang tua..& bla bla bla... Tu pun aku boleh merajuk sebab aku rasa macam dia nak bertekak ngan aku.

Dan macam2 lagi la adegan2 aku moody. HadOoiii...teruknya aku nih. Aku rasa macam aku ni bukan diri aku yang sebenar (paham tak?). Seriously rasa bersalah. Dah la lama giler tak jumpa dia, dah la sekarang ni dah susah nak jumpa. Boleh plak aku berperangai sangat buruk camnih.

Nasib baik time tu dia boleh sabar. Cuba kalo time tu angin dia pun tak ok? Huh, confirm la aku plak yang nanges. Kalo dia yang moody, lagi teruk tau. huahuaa~ ;DD

Ok tak payah nak burukkan dia kat sini.

Kita manusia yang hidup secara bertamadun ni (apekah? ;p) perlu lah mengakui kesilapan dan memohon kemaafan kalau sudah melakukan kesilapan. Kan? Dan yang penting, aku dah mintak maaf.

Alasan berperangai buruk : PMS.

Period pain, PMS, moody, semua benda macam tak kena. Seriously.

Btw, happy 3 years & 8 month's. :)



*p/s : sila jaga hati pasangan anda ibarat menatang minyak yang penuh ketika dia sedang PMS (dan juga hari2 ketika dia tidak PMS). sekian terima kasih. ;D


.

Sunday, December 26, 2010

All I Want For Christmas Is You & Gulliver's Travel

All I Want For Christmas Is You (sambungan dari entri yang lepas). I love Mariah Carey. Sape tak suke si cantik hot dan bersuara sangat best ni? Saya suka Mariah Carey. Ishh...ntah pape la aku nih.





Okay, straight to the point. Actually aku saje letak lagu ni sebab....sebab? Sebab for this Christmas, he's back to JB. lol. Perasan minah salleh jap. Tu yang jadi All I Want For Christmas Is You. Bongoks.

Tadi pegi tengok wayang, Gulliver's Travel. Ok, movie nih memang best. Cuba kau bagitau aku, movie mana yang tak best kalo Jack Black yang berlakon? Seriously, movie nih lawak giler. Lawak pecah bontot *coz teringat kat bontot Jack Black masa seluar dia kena tarik. eeeeee~~~ lucah kjap.

Its goes fun in the hall, until this annoying chinese lady ketawa over excited, sampai aku rasa annoying sangat2. Hilang mood aku nak tengok movie nih. Hilang kosentrasi. Eh hellooooo popo? Tak boleh ke kawal diri tu? Memang lah movie nih lawak. Tapi jangan la over excited sampai part yang takde orang ketawa pun you nak excited, syok sorang2. Jangan lah hilangkan ke-excited-an orang lain yang tengah tengok movie nih, especially orang yang duk sebelah you nih. What de heck lah. Bengang betol aku tadi.

Okay, cukup lah dengan part yang bengang nih.




Sangat best, ok.


Btw, tadi tak sempat nak snap picture together2. Sebab keluar kejap jer. Sampai City Square, beli tiket, pegi makan kat Hasyima, tengok wayang, pastu terus balik. Keluar pun dah petang sangat, around 6 o'clock. Balik dah tengah malam. Ngantok plak tu. Memang tak sempat pun nak snap. Wuuuu~~ sedey. xP

Mata dah ngantok tahap cipan, tapi sempat lagi update blog nih. Ok, sekarang apa yang saya perlukan hanyalah tilam dan bantal. ZZzzzz.....



p/s : jangan jadi macam Encik Gulliver, cakap jer besar. perasaan cinta pun terpaksa dipendamkan sampai 5 tahun. ishh ishhh.....


.

Friday, December 24, 2010

Ho Ho Ho! Merry Christmas!

This is my favorite Christmas song. Huh. Evergreen dan nostalgik sungguh. Well..lagu lama. Tapi besstttt!!!




Last Christmas, i gave you my heart.
But the very next day, you gave it away.
This year, to save me from tears,
I gave it to someone special.



Cewahh~~ dua tiga hari ni lagu ni jer yang duk menyanyi2 dalam kepala aku. By the way, lirik yg aku taip balik kat atas nih takde kena mengena pun ngan hidup aku. Last Christmas dengan this Christmas, hati aku tetap diberikan pada orang yang sama. ececee~~ geli mak baca. ;DD

Aku cuba carik yang ada video kat Youtube. Tapi tak boleh tengok plak. Jadi camni :-




So, dengar la yang ada lirik ni jer. wuhuuu~~ *nak tengok video~~ :[

Kalo ada sape2 yang tahu link video Last Christmas by Wham ni, please lah tolong bagi kat aku, ok.

Actually bila aku dengar lagu ni, mesti aku teringat time aku keje part time kat Astaka Kuala Terengganu masa cuti semester masa belajar kat UKM dulu. Biasa la aku ni kalo cuti semester, tak boleh duk umah jer. Buhsan jadinyer. Every semester break, mesti keje. Cuti sebulan pun nak keje. Ape lagi cuti dua bulan.

Masa keje kat situ, dah dekat Christmas. So, banyak la lagu2 Christmas berkumandang. Salah satunyer, mesti la lagu ni. So, bila dengar lagu ni, mesti teringat waktu2 keja kat Astaka Shopping Complex tuh.

Tiba2 rindu plak kat shopping complex tu. Eh, apekah? hahaa~ tak la, rindu time2 keje kat situ. xP

Ok, kembali pada topik. Eventhough lagu Last Christmas ni dah dinyanyikan semula oleh beberapa penyanyi, dan dah banyak versi baru, tapi versi Wham nih tetap the best. Biasa la, yang evergreen tetap best kan.

Uh, tadi office aku close pukul 3.00pm. Sebab esok Christmas la kot. Woww~ kau engat senang ke bos aku nak tutup offic awal camtu dan benarkan semua staff balik pukul 3.00 pm? Even ada gegaran kesan gempa bumi pun tak tutup office tau. Dah la office kat tingkat 22. Tak sempat selamatkan diri, baru tau. Ok ok dah. Balik pada kisah yang aku nak ceritakan nih.

Biasanya kalau ada hari perayaan jer office tu akan tutup pukul 3.00 pm. Office orang lain tutup half day, meaning bukak sampai tengah hari jer. Pastu tutup. Office haku? Jangan kau mimpi berangan mat jenin! Orang bagi balik pukul 3.00 dah cukup baik.

Bulan lepas sehari sebelum raya haji pun camni jgak, sama macam sehari sebelum raya puasa. Well...kitorang dibenarkan balik awal, tapi office tak sepenuhnya tutup. Bagi yang dah settle semua keje, dah takde keje urgent, boleh la balik awal. Bagi yang banyak keje, ada client nak datang, ada itu, ada ini, so terpaksa la memaksakan diri dan stay back sambil hati menahan saket tengok orang lain dah balik. Muahahaa~~

Aku? Nasib baik takde keje urgent. Ape lagi, pukul 3.15 jer aku cepat2 blah, walaupun aku bukannye nak sambut Christmas esok atau ada dinner Christmas eve malam nih. Pedulik hape. Bukan senang dapat peluang balik awal. Lagipun pagi2 buta aku dah boring giler & tak sabar nak balik. Belum tengahari dah mengantok tahap cipan, mata tak boleh bukak. Huihh...dah dapat peluang balik awal, ibarat orang mengantok disorongkan bantal la.

By the way, merry Christmas kepada semua yang menyambut.




p/s : waiting for something for this Christmas. apoo??? hadiah ko??? hadiah apo kalau tak sambut Krismas hah? ALL I WANT FOR CHRISTMAS IS.....haaa...sambung, jangan tak sambung.
p/s lagi : saya bukan jiwa kebaratan. takde kaitan ngan hadiah Krismas pun nih.
dan p/s lagi : sambungan tu akan di-update dalam entri akan datang. Insya Allah....


.

Tuesday, December 21, 2010

window shopping kat CS dan vintage bundle

Semalam lepas abes keje, pegi la jalan2 ngan sorang budak *comel* chambering office aku. Round2, pusing2 satu City Square. Well...takde la sampai abes satu CS tu kitorang pusing. Just masuk Padini, Geb, pastu pegi Inner City. Uhh..semua tu faveret aku, kecuali Geb. Takde la suke sangat. Baju dia semua cantik2. Tapi mahal nak mampos. Kualiti pun biasa jer. Tak berbaloi.

Aku just window shopping jer. Budak comel tu jer yang shopping. Kalo ikutkan hati, banyak jer yang aku nak beli. Tapi kena tabahkan hati. Sekarang dah nak dekat akhir bulan. Meaning, poket dah nak kosong. So, lu pikir lah sendiri, bak kata Nabil. Lagipun dah banyak dah kot Aku spent (over spent) on shopping bulan nih. Wuwuwuu~~~ T_T

Pastu budak comel nih cakap;

Cik Murni nak pegi bundle tak? Ade satu bundle best kat sini. Baju dia semua cantik2. Murah2 laktu.

Katne?

Alah, kat sini2 je.

Aku on jerla. Bila lagi nak jalan2, kan sentiasa busy *ceh. Walaupun masa tu aku dah rasa ngantuk + penat nak mampos. Tambah2 lagi, this high heel is killing me. Tu lah, sape suh pakai high hell. Eh silap, HIGH HEEL.

Pastu budak comel ni pun bawak la aku pegi kat kedai bundle tu. Ape ntah nama dia. Kat Jalan Dhoby. Actually aku bukannye suka sangat ngan baju bundle. Tak best lah pakai baju yang orang dah pakai. Ntah sape2 jer yang dah pakai baju tu, kan. Ni pendapat jujur ok. Tapi aku tak kutuk pun orang yang pakai bundle. Masing2 ada minat sendiri kan. Abang ipar aku pun suka bundle. Dulu arwah mak aku pun selalu beli baju bundle. Encik Kuneng pun suka bundle. Ok dah.

Cuba bentuk balik ayat yang aku nak cakap sebelum melalut tadi (haha~ apekah? ;p) ---> Actually aku bukannye suka sangat ngan baju bundle. Tapi bila masuk jer kedai tu...hulamakk...semua cun2, comel2, cantik2, comel2 lote. Aku macam...ini bukan kedai bundle, ini kedai bundle vintage!

Comel2 lah baju kat situ. Vintage laktu. Banyak baju pompuan. Kalo kedai bundle biasa kan banyak baju lelaki, banyak jeans, banyak t-shirt. Tu yang boring kalo Encik Kuneng bawak aku pegi kedai bundle. Coz pakaian lelaki jer yang banyak.

Kat kedai tu banyak dress yang cantik2. Saiz besar2 pun ade. Harga? Around RM5 - RM10 jer. Gilo ko dress comel camtu hargo 5 inggit?

Haaa...nasib baik takde yang ngam2 ngan aku. *Meaning, yang aku berkenan, pastu size pun ok. Si budak comel tu jer rembat satu dress. Shopping lagi dia. Aku berkenan kat skirt2 tuh. Kalo ikutkan hati, nak jer aku rembat semua skirt tu. Tapi kena tahan diri lagi. Cuba jadi kaki shopping yang berhemah lagi. Cuba ingatkan diri sendiri : ingat tak bulan depan nak beli dot dot dot..??? Ok aku pasrah.

Takpe2. Lepasni pasti aku pegi lagi. Mesti aku borong semua yang aku berkenan. Aku menyimpan dendam. Cewahh~~ ;DD

Gambar2 yang aku ambik semua blur. Pastu gelap. Kat dalam tu suasana memang romantik giler. Suram jer cahaya. Pastu aku plak, ambik gambar pun takot2. Mane la tau, kena marah ngan salesgirl kang. Tak pasal2 aku dah malu nak datang shopping kat situ lagi.







Satu lagi port bundle ditemui. So, boleh la saya bawak Encik Kuneng untuk ber-shopping di sini. Itu pun kalau...hmmm...kalau ape? hmmmm.........ntah la.... xP


.

Saturday, December 18, 2010

godeh2 blockquote

Tadi jalan2 kat blog Cik Tom, ter-baca tutorial pasal edit2 blockquote. Ape lagi, aku pun try la. Saje nak try. Padahal bukannye aku selalu buat blockquote kat entri2 aku.

So, edit punye edit. Dah lama juga tak bermain dengan html kat blog ni. Tapi nasib baik tak pening, coz tak susah sangat nak edit benda alah ni. Kalo edit banyak2 code, tu yang pening.

Ini blockquote yang lama.


Aku ambik blockquote dalam entri lama.



Edit2, jadi camni...


-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-




alamak, besau la plak polkadot2 tu.


Edit2 lagi. Jadi la camni.....

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-




Try yang live plak, takmo gambar2. Gambar tak cantik. Coz tadi tersilap buat JPEG. Buruk giler! Kalo PNG cantek sket gambar tu kan. Haihh~ xP


testing blockquote jap.


Ok tak? Hee~ ;p

Cewah~ tak abes2 ngan polka dot + pink. Eleh, jangan lah jeles. Muahaha~ ;p

Ni setakat 18.12.2010 @ 9.42 p.m. Lepasni kalo dah bosan ngan blockquote polka dot nih, sila la godeh2 lagi html blog nih (kepada empunya blog ni la).

Anyway, terima kasih kepada Cik Tom. :)


.

Nikon semi-pro sebijik!

Semalam ada Long-call kat Mahkamah Tinggi JB. Memang la Long-call buat kat Mahkamah Tinggi jer, kan. Mana ada kat Mahkamah lain. Kepada sape2 yang tak tau Long-call tu ape, sila klik kat sini (Chambering) dan kat sini (Long-call).

Ade 4 chambering student yang Long-call, dan salah seorangnye chambering kat firma aku few months ago. Master dia bos aku. Kebetulan semalam memang turn aku pegi Mahkamah. Ada kes kat Mahkamah Sesyen. Ingatkan nak pegi la tengok Long-call diorang lepas abes semua kes. Coz Long-call tu depan Her Ladyship Yang Arif Puan Supang Liang. Wah~ tak pernah tengok plak Long-call depan dia. So, teringin la jugak nak dengar apa nasihat dia kat budak2 4 orang tu kan. Ade sebab la aku nak tengok dan dengar apa nasihat dia. Tapi tak boleh dedahkan kat sini. Bahaya! Kehkehkeh~ ;p

Tapi tak sangka la plak boleh stuck lama giler kat Mahkamah Sesyen tuh. Banyak sangat ke kes kat sini? Menyampah betul menunggu lama2 camnih. Lepas abes kes & lepas semua keje aku dah settle, aku pegi la kat Long-call tu. Around 11.00 a.m camtu. Tapi masa tu Long-call depan mahkamah terbuka dah abes dah. Tunggu makan jer. Ok tak kesah. Perut aku pun dah menyanyi2 lagu heart broken time tu. Eh, ape plak tiba2 heart broken nih? (O_x)

Pastu masa kat luar mahkamah terbuka tu, ade la sorang mamat nih. Mungkin ahli keluarga atau saudara kepada salah seorang yang Long-call time tu. Aku nampak dia pegang camera, sebijik ngan camera yang aku berkenan masa aku pegi PC Expo haritu!

Perasaan aku masa tu..."Awak awak! saya berkenan kat kamera awak. saya pun suka camera ni! awak beli berapa? berapa megapixel? ok tak kamera ni? boleh saya tengok?"

Tapi takkan lah aku ni muka tak tau malu plak nak gedik2 camtu kat orang yang aku tak kenal. Nanti mesti dia ingat aku ni otak tak betul. Dah la mamat tu boleh tahan gak ke-handsome-an beliau. Eh eh? Tetiba gatai? Gurau jer ok.

Tapi serius lah. Memang aku jatuh cinta pandangan pertama kat kamera tu masa first time tengok kat PC Expo kat Persada Convention Centre 2 minggu lepas. Masa tu aku just nak survey2 + beli external hard disk jer. Bila dah dapat & dah beli external hard disk yang aku berkenan, rasa gatal la plak kaki ni nak merayap2 lagi kat Persada tu, & survey2 gadget2 yang ada.

Singgah la kat booth Nikon. Berangan jap macam nak beli DSLR. Macam la ter-lebih mampu. Pastu terpandang kat satu kamera yang kecik + comel * tapi takde kaler pink ;p

Ape lagi, godeh2 la. Sales-boy tu yang tolong godehkan untuk aku. Puas la dia promote kat aku. Aku cuma mendengar dengan penuh minat. Memang aku sangat berminat. Harganya pun takde lah mahal sangat berbanding ngan DSLR. Yerlah, dah tentu la ni semi-pro jer. RM799 kalo tak silap aku. Tapi tak terjangkau akalku untuk membelinya hari kejadian tuh. Kalo aku beli jgak, abes lah bajet aku untuk bulan nih.

Aku dah tak ingat apa model kamera tu. Tapi lebih kurang (mungkin sebijik) dengan yang ni...

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

v




Nikon CoolPix P6000.
looks simple, kan. tapi ok la bagi aku.



Bagi aku, sesuai la kamera ni dengan aku. Kecik, boleh letak dalam beg aku yang kecik kalo nak pegi mana2. DSLR kan besar *cuba sedapkan hati. Sesuai juga untuk orang yang baru nak berjinak2 dengan camera canggih macam aku nih. Aku kan buta gadget *sadis. Harga pun ok berbanding ngan DSLR. Cuma mungkin function kurang sket kalo nak dibandingkan ngan DSLR yang gempaks tu, kan.

Tak termampu plak aku nak mengidamkan DSLR. Eh, mengidam tu boleh. Cuma kalo nak memilikinya tu, mungkin agak susah *bukan mustahil. Mungkin makan masa berbulan2, tanpa boleh shopping2, tak boleh enjoy2 dan perlu mengikat perut. Yerlah, aku ni orang susah. Kalo nak ape2, semua kena berusaha sendiri. Dari pakaian, kasut, mekap, makan, tengok wayang, lesen, kereta, semua la *eh, kereta belum lagi ;p. Semua sendirian berhad, ok. Tak macam sesetengah orang yang senang2 jer dapat sponsor dari pa-ma. Semua nak mesti dapat. Awak semua sangat bertuah ok. Sedih nasib saya nih. Ok dah.

Okay, sila lupakan angan2 untuk memiliki DSLR. Mari kita mengidam untuk memiliki Nikon semi-pro yang comel *macam saya* pula. ;p


.

Friday, December 17, 2010

Lesen P saya sudah siap. Yay!



Petang semalam Cikgu Tajudin SMS : Murni lesen dan siap bila nak ambik britahu (SMS tu memang takde noktah ok)

Aku macam : hah, dah siap? cepatnye!

Dalam hati bersorak : Yayy!!!!

Tapi malangnya aku tersangat busy kat office dan tak sempat balik awal untuk ambik lesen tu dengan Cikgu. So, Cikgu tu hantar pagi tadi, pukul 6.55 pagi. Awalnye pakcik nih. Janji pukul 7.00 pagi.

Cikgu tu hantar lesen P sekali dengan lesen L. Sebab masa pulangkan borang lepas test JPJ aritu, aku bagi terus skali ngan lesen L. Yerlah, aku ingatkan sebab dah nak apply lesen P, lesen L tu kena pulangkan balik la kan. Tapi lepastu Cikgu aku cakap, lesen L boleh pakai lagi kalo aku nak buat lesen moto plak. So, dia akan pulangkan lesen L tu untuk aku nanti. Of coz la aku nak lesen L tu kan. Untuk simpan buat kenangan jer. Nak buat lesen moto? Haihh~~ jangan harap lah. Naik moto reti la, nak bawak moto...hampeh lah. Nak buat lesen moto....jauh sekali. ;p



takde la sampai camni kan.
lesen L tetap di simpan sebagai kenang2an. :)



Masa isi borang untuk apply lesen P aritu tu aku bagi gambar yang aku guna untuk buat passport. Gambar yang macam endon tu. Memang buruk giler. So, tak payah la snap lesen P tu dan upload kat sini, kan. Dah la buruk. Pastu nanti plak orang cakap - eleh. kepoh jer lebih. macam kau sorang jer yang ada lesen. aku ada lesen kapal terbang tau.

Eleh. Ade aku pedulik korang nak cakap ape?

Ok dah.

Actually aku macam tak caye jer aku dah ada driving license sekarang nih. Bila aku kenangkan & ingatkan balik, baru aku sedar, betapa tabahnya aku melalui proses nak mendapatkan lesen nih. Tak tau la kenapa aku rasa camni. Biar aku sendiri jer yang paham perasaan ni.

Haritu buat keputusan untuk ambik lesen pun terburu2 jer. Dah la aku risau takot takde masa nak baca buku untuk test undang2, takde masa nak masuk kelas dan belajar memandu. Maklumlah, wanita berkerjaya lah kata kan *konon.

Syukur alhamdulillah hari2 aku dipermudahkan sepanjang aku dalam proses nak mendapatkan lesen ni.

Aku berjaya baca buku KPP untuk ujian undang2 sampai habis 500 soalan. Aku berjaya lulus ujian undang2 'with flying colours' *cewah* dengan hanya sekali test dan mendapat markah penuh 50/50.

Aku berjaya memahami dan mempelajari camane nak bawak kete manual, walaupun sebelum ni aku rasa sangat susah untuk memahami dan belajar memandu kereta manual. Aku berjaya juga drive kereta, walaupun sebelum ni aku rasa sangat mustahil untuk aku boleh memandu kereta, apatah lagi kereta manual! Dan yang paling penting, aku berjaya juga drive kereta, walaupun sebelum ni stereng kereta pun aku tak pernah sentuh! Yer, aku masuk driving school ni dengan 'zero'. Yang mana satu clutch, yang mana satu brek, yang mana satu minyak, macam mana nak tukar gear, semua la - semua aku tak tahu. Serius nih.

Aku berjaya lulus test JPJ dengan sekali test sahaja. Walaupun aku baru sahaja belajar memandu. Aku berjaya pick-up yang cikgu ajar, walaupun aku hanya dapat masuk driving class pada hujung minggu sahaja.

Aku berjaya mengharungi semua ini. Walaupun sebelum ni aku tak rasa yakin dengan diri sendiri.

Ok, dah. Cukup2 lah dengan ayat berjaya tu. Ade plak yang nak muntah kang.

Tapi kan, memang aku bersyukur sangat2 dengan apa yang aku dah lalui ni. Alhamdulillah...

Tak sia2 la aku meng-hitam-kan diri yang memang dah hitam ni time belajar kete tu. Serius nih, memang jadik gelap lepas belajar kete. Sebab cuaca memang panas giler. Pastu kat litar jalan tar. Memang terasa la bahangnya. Aku pakai tudung masa belajar kete. Mekap pun tak Ape kau ingat ade masa ke nak vouge2, nak jaga rambut yang panjang nih time belajar kete tu? Tak payah la. Konfirm lepastu jadik selekeh gila. Dah la berpeluh2. Confirm mekap jadik cair. Terus jadi buruk giler. Ok dah.

Aku pakai tudung syria, tak pun shawl. Jadi, memang nampak la kesan hangus kat pipi dan juga kat dahi aku nih. Huh, dah la hitam kan. Tambah lagi hangus. Tapi takpe, tak sia2 la jadi hangus. Sun-burn tu bukti aku gigih belajar sampai lulus. Hehee~ ;p

Akhirnya, satu item di Wishlisht aku kat sebelah ni ------------>
berjaya di-strikethrough.





Happynyer dah dapat lesen. Dah boleh drive dah nih. Tapi apa gunanya ada lesen kalo takde kenderaan yang boleh dipandu? Tau takpe. So, bila pula kenderaan itu akan ada? InsyaAllah, kalo ada rezeki..ada la. Secepat yang mungkin. Harap2 satu lagi item dalam Wishlist aku dapat di-strikethrough dalam masa terdekat ni. Amin... :)


.

JPJ test! (part 2)

Tiba di tempat ujian, iaitu sekolah memandu tempat aku belajar - Riakar.

Aku test dalam sesi yang pertama, iaitu sesi pukul 8.30pagi. Tapi pukul 7.30pagi dah sampai kat Riakar tu. Awal giler. Daftar nama, ambik kad. Ade 20 orang lebih yang ambik test sesi pertama tu. Aku nombor 18. Then, kitorang pun menunggu dan menunggu...

Pukul 8.30, batang hidung JPJ pun tak nampak lagi. Apatah lagi bayang2. Memang takde langsung. Penantian satu penyeksaan. Betul, wa cakap lu. Rasa terseksa giler wa menunggu kat situ. Makin lama, makin nervous! Dekat pukul 9.00 pagi, baru JPJ datang. Ewah2~ kete cantik, besar plak tu. Toyota Estima warna hitam. Tapi sayangnye kotor giler. Dari jauh dah nampak berhabuk. Berape tahun tak basuh tu ye bapak2? Eh eh, saje nak mengutuk kete orang. Hahaa~ tak baek tau! Dalam nervous pun sempat lagi. ;D




Dah ambik borang ngan JPJ, tiba la masa untuk menge-test. JPJ yang menge-test kitorang. Bukan kitorang yang menge-test JPJ. Ok, dah mengarut.

Kat litar. Student pertama yang di-test, buat test kat bukit. Fail pulak mamat nih. Aiyyaa~~ membuatkan semua orang bertambah2 takot! Aku tengok mamat tu muka dia memang frust giler. Kalo aku kat tempat dia, tak boleh dibayangkan camane perasaan aku. Mungkin dah nanges kot. Waaaa~~~

Sepanjang menunggu giliran tu, memang terasa la ke-nervous-an aku nih. Sebab dapat tengok orang lain buat. Ade yang ok, ade yang tak ok. Ade yang awal2 dah kecundang (kat bukit). Ade yang bukit dah ok, tapi parking plak yang k.o. Ishhh~~ Gemuruh toksah cakap lah. Macam nak tercabut jantung wa nih. Aku try rasa nadi aku. Mak aih. Kencang tahap...emmm....ntah la tahap ape. Tak boleh pk dah time tu.

Masya Allah..kenapa ngan aku nih? Tak pernah2 aku nervous camni. Rilek la cik kak. Biase time belajar kete kan semua boleh buat. Bukit, parking, 3 point turn. Semua dah ok kan. Nape nervous sangat nih?

Pastu mula la rasa tak sedap hati. Sebab kalo aku tersangat takot dan gemuruh camni, mesti ade something wrong nanti. Dah la tadi keluar umah tak mulakan dengan Bismillah, walaupun dah melangkah keluar dengan kaki kanan.

Waaaa~~ aku taknak fail! Banyak tu kena bayar kalo nak ambk test sekali lagi. Aku taknak bazirkan duit semata2 kerana aku terlalu gemuruh dan cuai masa test nih! Tak berbaloi la der~

Dalam hati aku, tak putus2 berdoa. Ya Allah....tenangkanlah hati hambamu ini. Kalo gemuruh, semua yang buat jadi tak kena, kan. Betul tak? Aku cuba tenangkan hati & fikiran. Tapi tak boleh. Aku tarik nafas panjang2. Haihh~~ bukan aku sorang jer yang takot & nervous camtu. Budak2 lain pun sama cam aku. Tapi ade jgak yang nampak confident. Jangan berlagak sangat tau, nanti memakan diri. ;p

Pastu sampai giliran aku. Aku cuba lagi tenangkan hati.

Kat bukit. Masuk line kuning cantik jer. Tengah2. Memang cantik lah. Tapi aku paling takot masa nak buat imbangan & nak turun bukit tu. Takot imbangan tak cukup & kete tu ter-undur balik ke belakang. Mati la kalo jadi camtu. Memang fail terus. Alhamdulillah, boleh lepas dari bukit tu.

Pastu buat parking. MasyaAllah...kaki aku....menggigil giler. Memang terasa 'gigilan' tu masa aku jaga clutch semua. Ya Allah..perasaan aku masa tu tak tau la nak cerita camane. Aku risau tak boleh buat parking ngan ok atau tiang terbalik. Kalo aku fail kat parking, baik bunuh diri jer. Eh, takde la sampai ke tahap tu. Maksud aku, buat parking tu bukan susah sangat, dan tak ramai orang fail kat parking berbanding ngan kat bukit. So, aku taknak la fail kat parking kan. Macam rugi jer. Coz bukan susah sangat pun. Then...alhamdulilah...boleh keluar dari petak parking tu dengan selamat.

Pastu 3 point turn plak. Waahhh~~ kat sini lagi bahaya. Tak boleh pijak anak panah masa masuk & keluar dari situ. Enjin tak boleh mati langsung! Masa nak keluar dari petak 3 point turn tu pun kete tak boleh tergerak ke belakang. Meaning, memang kena tarik hand brake dan kena buat imbangan dengan betul sebelum turunkan hand brake. Takot gak kat sini, coz aku selalu lupa nak turunkan hand brake lepas dah buat imbangan. Haha~ sengal. Alhamdulillah jugak, 3 point turn pun berjaya di harungi.

Masa nak letakkan balik kete tu kat tempat bukit, aku macam tak percaya jer aku dah lepas ujian kat litar. Macam tak percaya aku dah lulus. Dalam hati aku tak putus2 mengucapkan syukur. Huhuu~~

Pastu tunggu turn untuk test kat jalan raya plak. Sambil tunggu tu, rasa nervous aku dah berkurangan. Dan akhirnya, dah takde nervous langsung! Macam buat magic plak kan. Magic chipsmore kot. Sekejap ade, sekejap takde! Mungkin sebab part yang paling ditakuti dan paling dirisaukan dah berjaya diharungi dengan selamat. Test kat litar boleh diibaratkan macam test nyawa2 ikan wooo~~ Silap sikit jer, habis lah.

Tapi ada gak sedikit kerisauan untuk test kat jalan raya. Sebab aku nih selalu lupa nak bagi signal bila diperlukan, dan lupa nak tukar ke gear 1 bila dah berhenti kat simpang atau berhenti kat traffic light. Memang selalu lupa.

Dan alhamdulillah juga...aku lulus ujian di jalan raya. Mungkin aku bernasib baik kot. Pakcik JPJ tu pun baik jer. Sepanjang test tu, borak2 jer ngan dia. Tapi dia macam tak caya plak bila aku cakap aku keje lawyer. Aku tau la rupa aku ni tak macam lawyer. Ishkk~~ ;'(. Tu la pakcik, sape suruh tanye, kan. Kan dah tak caya.

Balik jer kat driving school, lepas parking kete, lepas keluar dari kete yang guna untuk JPJ test tu, & melangkah menuju ke tempat menunggu, aku tersenyum nak sampai ke telinga. Bagi balik borang tu kat JPJ kat kaunter JPJ. Cik abang JPJ yang tukang ambik borang nih boleh plak tiba2 dia tanya aku keje ape. Tu satu2nya soalan yang dia tanya. Nape plak, ape kaitan lesen ni ngan keje ape. Tu yang aku tak paham. Aku cakap la "Peguam". Dia tanye aku balik "Peguam?" "Yer, peguam." Dia tengok aku semacam jer. Sape suruh awak tanye. Kan dah muncul sorang lagi yang tak percaya jawapan aku.

Lepas bagi borang, dan atas arahan cikgu yang jaga test aritu, aku pun terus la pegi cari cikgu aku kat office driving school tu. Rasa macam nak jerit, "Cikgu, saya lulus!!!" hahaha~~~ ;DD

Terserempak plak ngan cikgu yang mengajar Pra-L. Dia cakap - "camane? Ok? ni senyum camni mesti lulus kan".

Hehee~~ mesti la. Cuba kalo datang ngan muka nanges. Confirm fail lah tu kan. ;DD

Then jumpa cikgu aku, isi borang untuk apply lesen P. Cikgu aku cakap, maybe hari Khamis atau Jumaat lesen tu siap. Serious? Wahh~~ cepatnye! Saya suke! ;p

Mood aku masa tu : tak sabar nak dapat Lesen P aku. Hehee~

Alhamdulillah sangat2 hari aku dipermudahkan masa test tu, walaupun kat litar nervous macam nak pitam.



*p/s : entri yang penuh dengan ke-nervous-an dan emosi. wakakaa~~ ;p

Thursday, December 16, 2010

JPJ test! (part 1)

* sekarang baru nak update? ish~ ishh~~

Biase la, aku kan wanita berkerjaya *cewah. Ketidakcukupan masa untuk meng-update blog. Seriously, busy giler kot dua tiga hari ni.


14.12.2010.

Hari yang dinanti-nantikan dan juga hari yang ditakut-takuti dan dirisau-risaukan. Haihh~~

Masa last belajar kete hari Ahad aritu, Cikgu aku cakap dia akan datang ambik pukul 6.45 pagi untuk JPJ test ni. Yer, 6.45 pagi! Waduhh~~ aku dengar pun dah rasa macam sangat terseksa kan. Pukul brape lah aku yang susah bangun pagi ni nak bangun nanti? Dah la bersiap lembab macam nak mekap 14 inci, pakai baju lawa2 segala. Padahal just pakai bedak + lipstick & pakai simple2 jer.

Tapi disebabkan Cikgu tu cakap dia nak ambik dua orang lagi student kat Taman Universiti, pastu pegi hantar sorang budak yang nak ambik test undang2 kat JPJ. Sebab tu terpaksa keluar awal. Baik lah Cikgu. Walaupun dalam hati aku nih penuh kerisauan memikirkan sama ada boleh tak aku tercongok kat tepi jalan tunggu Cikgu tu pukul 6.45 pagi. Biasanya dia ambik pukul 7.15, 7.30, 7.40 pagi. Paling awal pukul 7.00.

Okay, so tibalah hari kejadian. Malamnya aku tak boleh lelapkan mata. Tido2 ayam jer. Kejap2 tersedar. Akhirnya aku terbangun pukul 4.30 pagi! Terus tak boleh tido. Mungkin sebab aku risau sangat kot. Semuanya gara2 aku takot dapat kete yang clutch + brek + minyak dia lain giler masa test nanti. Semuanya kerana aku try kete Kancil masa belajar hari Ahad (last class). Lepas tu terus risau sampai la hari test tu.

Masa bangun pukul 4.30 pagi tu, aku terpikir - nak mandi terus ke tak nih? Sejuk giler wooo~~ So, aku panaskan air. Yer, umah aku takde water heater kat dalam bilik mandi. So, terpaksa la panaskan air dengan cara tradisional - pakai jug letrik. Well...takde la tradisional sangat kan. Hehe~

Pastu rasa macam awal sangat la plak nak mandi. So, aku cuba la lelapkan mata dulu. Godeh2 Facebook kjap. Dalam pukul 5.15 camtu la aku tido balik. Pukul 6pagi, aku bangun. Terus mandi & siap. Tiba2 pukul 6.36pagi, Cikgu aku call. Dia dah tunggu kat bawah! Aiyarkk~ awal betol la. Janji pukul 6.45. Haishh~~ ape lagi, kelam kabut la aku bersiap.

Sepanjang perjalanan nak ke tempat test tu (kat tempat sama ngan aku belajar je), punya la nervous macam hape. Perasaan aku masa tu macam nak menuju ke dewan peperiksaan. Teringat kat zaman Universiti dulu. Tapi rasanya nak pegi exam kat U dulu pun takde nervous camni.

Dalam kete, Cikgu aku bukak Hot.fm. Dengar panggilan hangit. Kelakar. Terkena jugak abang Sabah nih. Sampai hati isteri dia kenakan dia. Huhuu~ Gelak2 sket. Ok, terhibur jugak hati aku yang tengah nervous nih, kurang sket gemuruh. Kot.

Sampai kat kawasan Plaza Angsana - Bandar Baru Uda, jalan jem giler. Lagi bertambah ketakutan aku nih. Jalan jem! Ni la jalan yang aku kena lalu. Camane test nanti? Kalau enjin asyik mati je camane? Ishh~~ giler takot. Aku nih bukannye tau bawak kete. Nak buat imbangan clutch + brek + minyak kat jalan jem camni lagi la aku loser! Waaa~~~ Takmo fail!!!

Tiba la di tempat ujian...


. . . . B E R S A M B U N G



*p/s : sori la cite ni memang panjang sket. Saje nak merakamkan semua detik2 nervous aku. Untuk kenangan, memori dan untuk gelakkan diri sendiri di masa depan. ekekekee~~ ;DD


.

Wednesday, December 15, 2010

Kelas Memandu #8th and #9th

Sepatutnya aku post entri ni beberapa hari yang lepas. Tapi memandangkan aku tersangat penat, dan takde mood...so, ini lah dia. Baru harini aku post.

Macam biasa la, aktiviti hujung minggu aku sejak akhir2 ni. Pegi belajar driving. Minggu ni last boleh blajar. Coz 14.12.2010 dah nak test JPJ.


11.12.2010 (Saturday)

Harini Cikgu aku ni ade 3 orang student. 2 pompuan, 1 lelaki. First, dia bagi aku blajar kat litar. Budak lelaki ni duk sebelah aku. Sombong gile budak lelaki nih! Usahkan tegur, usahkan nak senyum, tengok aku pun tak! Control macho plak tuh! Eeeeeee~~~~ memang aku tak suke dan menyampah giler ngan orang camni.

Ok, bukan aku suruh dia tengok aku atau borak2 ngan aku. At least cuba la tegur atau cakap2 sket ngan aku. Sikit jer. Bukannya aku suruh dia jadi peramah pun.

Masalahnye control giler! Ishhh...menyampah wa cakap lu.

Aku ingatkan orang yang sombong dan kontrol macho camtu, konon2 terer la kan. Aku tengok dari cara dia duk sebelah aku ni, macam dah terer bawak kete. Tapi lagi hampeh dari aku. Enjin banyak kali mati. Maybe sebab dia angkat clutch tinggi sangat. Buat imbangan pun tak betul, sampai tak boleh buat part naik bukit. Masa buat parking pun tiang terbalik. Ok, tu aku pun pernah buat semua silap tu. Tapi aku terus angkat tiang yang terbalik tu. Ape la yang nak dimalukan? Dah tentu la semua tengah belajar. Semua orang ade buat silap. Dia terus keluar dari petak parking tanpa membetulkan dan mengangkat tiang tu. Pastu buat 3 point turn. Pastu dah nak naik bukit baru dia berhentikan kete dan pegi angkat tiang tu. Lagi la jauh kena jalan pegi kat tiang tu. Lagi la memalukan diri sendiri. Aku tak tau la nak cakap ape masa tu. Tapi dalam hati aku "Bongok".

Kalo dia tegur aku, cakap2 ngan aku, atau at least tak sombong ngan aku, for sure aku dah bagitau apa salah dia, and for sure la aku akan ajar dia ape yang aku tau. Walaupun aku ni pun tak terer sangat nak bawak kete kan. Tapi dia sombong camtu lak. Lantak kau lah! Tu la orang tua2 cakap - orang sombong selalu rugi. Adeke orang tua2 cakap camni? Hahaa~ pandai2 aku jer kan.

Okay dah. Banyak plak mengumpat pasal budak nih.

Harini belajar lama sikit dari hari2 lain. Kat jalan raya 4 kali pusing. Kat litar pun agak lama jgak. Wahh~~ kaki aku dah saket dah time tu. Saket kat betis kiri. Yerlah, kena tekan2 clutch, kena jaga clutch. Penat wooo~~

Masa rehat pun aku dah mengantok giler. Aku ingatkan dah nak balik. Sebab time tu dah nak dekat pukul 12 tengahari. Rupanya2 Cikgu aku suruh bawak pegi jalan raya lagi. Haishh~~ takpe, minggu ni last boleh belajar. Walaupun time tu aku dah tersangat penat dan ngantok tahap gaban, terpaksa juga aku gagahkan diri nih. xP

Pukul 2 petang baru balik. Aiyarkk~ kaki saya sangat saket! xP



12.12.2010 (Sunday)

Harini last belajar kete! Apa perasaan aku? Tak nervous sangat kot. Cuma excited nak abeskan blaja kete ni jer. Dan agak confident dengan diri sendiri untuk ambik test 14.12.2010, sebab rasanya dah boleh buat. Cuma test kat jalan raya jer yang aku risau.

Ok, mula2 blaja kat litar ngan kete Viva. Memang selama nih aku blaja bawak Viva, tak bawak Kancil. Tak best la kan, coz test JPJ nanti pakai Kancil.

Pastu Cikgu aku datang tukar Viva tu ngan Kancil. Sebab dia nak ajar budak lelaki yang kontrol macho tu bawak kat jalan raya. Mula2 aku nak naik bukit, terlebih plak. Wahh~ kete Kancil tu lain giler dia punye clutch, brek ngan minyak, okay. Compare ngan Viva yang aku selalu pakai tu. Kancil tu clutch dia kecik jer (meaning, kena angkat sikit sgt2 jer, kete dah jalan). Brek plak, kena tekan dalam baru makan. Minyak plak, tekan sikit jer dah jalan.

Berpeluh2 aku bawak kat litar kete tu. Naik bukit jer 3 kali baru ok. Kalo test betul2, dah fail dah tu. Masa buat parking kat petak, senget plak. Dah masuk, tapi kete senget. Puas la aku bereksperimen dengan kawan aku sorang lagi kat sebelah ni, camane nak masuk cantik2, dan tak senget. Eksperimen punye eksperimen, baru la dapat kesimpulan. Rupa2nya masa nak reverse cari tiang satu, taing tu kena nampak sikit jer. Sikit giler2. Kalo Viva, nampak banyak pun takpe. Ok sekarang dah paham.

Berpeluh2 giler la aku pusing2 ngan kete Kancil tu. Dah la cuaca panas.

Mulai detik tu, aku jadik nervous tahap king kong! Aku mula risau, takot dapat kete yang tersangat lain dia punye clutch brek & minyak time test nanti. Semua tak terduga kan. Lagipun dah banyak aku dengar orang yang fail sebab faktor kereta. Huh. Giler punye nervous. Sampai hilang keyakinan diri. Baru jer rasa confident, dah jadi camtu kan.

Dan mulai saat itu juga, aku tersangat takot, nervous dan bermacam2 lagi perasaan dalam diri aku nih, untuk menghadapi test JPJ.

Rasa macam nak cakap kat Cikgu tu : Cikgu cikgu! Saya belom ready nak ambik test! Nak try balaj ngan kete Kancil dulu!

Arghhh~~~ nasib baik cikgu tu bagi aku blaja ngan kete Kancil kan ari tu. Sempat gak la ak merasa camane nak naik bukit & nak buat parking ngan Kancil. Sempat jgak la aku ber-eksperimen sampai dapat kesimpulan yang memuaskan ngan kawan aku nih. Walaupun atas sebab itu lah yang membuatkan aku jadi tersangat takot dan hilang keyakinan diri! xP



*p/s : will update about my test later. currently i'm so tired so sleepy & need a lot of rest. tomorrow got continued Trial somemore! Oh My~~ xP


.

Monday, December 13, 2010

idk



Tak tau la apa perasaan saya sekarang nih.
Susah nak explain.
Dah penat kot ngan semua ni.
Yang saya tau, esok hari penting saya.
Dan saya kena bangun awal.
Tapi sekarang saya pening.
Tersangat pening.
Sepatutnya sekarang ni saya dah tido.
Tapi sampai sekarang?
Saya balik keje awal harini sebab nak rehatkan fikiran untuk menempuhi hari esok.
Apa saya buat sekarang nih???
Dari tadi apa saya buat????
Haiihhh....terima kasih sebab menambahkan kusut dan kerisauan saya nih.

-.-





*p/s : takde mood. will update later. actually banyak yang saya nak update nih (kot). saya sangat risau akan hari esok!!! tolong doakan saya ye!


.

Friday, December 10, 2010

..........


Ya Allah...tenangkanlah hati hambamu ini.

Sesungguhnya aku ini hamba yang lemah.

Please give peacefulness in my heart.

Give me the lights to the righteous way.

Show me the path to the eternal happiness.

Only You knows the best for your khalifah.

Give me strength to face this cruel world.

I can't stand to cry every morning. every night.

I'm so weak. I'm hopeless. I'm confuse.


.

Thursday, December 9, 2010

Punk Genius Traitor Billionaire : Social Network

Semalam hari Wednesday. Dan biase la. Wednesday is a movie-day!

Aku ingat nak tengok cite kartun. Coz sekarang ni masih lagi dalam proses nak menghiburkan hati yang luka. *ceh.

Aku plan nak tengok Mega Mind. Coz ade orang cakap movie tu tersangat lah kelakar, memang boleh sangat2 kalo setakat nak menghiburkan hati yang luka. cewahh~

Tapi dah takde la plak movie tu. Yerlah kau, dah brape lama movie tu klua kat panggung, baru sekarang nak pegi tengok. Of coz la dah takde. Ade budak nih ajak aku tengok Rapunzel. Tapi minggu lepas kan dah tengok. Malas lah. So, aku nak tengok movie lain plak.

Sambil beratur nak beli tiket, sambil tengok skrin, sambil fikir. Nak tengok movie ape nih? Haihh...Due Date best tak? Dah semua orang aku sms, tanye best ke tak. Kalo tengok Unstoppable pun best gak. Aku blom tengok lagi nih. Ke nak tengok movie baru? Warrior's Way maybe? Macam best jer.

Last2 aku pilih Social Network. Ok, aku tau tersangat lah tak sesuai tengok movie nih di waktu kepala otak aku tengah berserabut nih. Ingat nak tengok Due Date jer. Minggu depan baru tengok Social Network. Tapi nanti minggu depan takot movie ni dah takde. Sebab movie ni dah lama kot klua kat panggung. Nak tau jgak "asal usul" Facebook kan. hehe~

So, aku beli lah tiket Social Network.






"YOU DONT GET TO 500 MILLION FRIENDS WITHOUT MAKING A FEW ENEMIES"
thats so true, isn't it?



Pening gak kepala aku yang tengah serabut tengok movie nih. Tapi takpe. Boleh tambah knowledge. Knowledge la kunun.

Owh. Baru ku tahu Facebook ini lahir dari pengkhianatan dan pencurian-idea. Alahh...cite tu bukannye betul 100% kan. Ada jgak "penambah perisanya". So, tak tau la ape kebenarannya.

Baru ku tahu juga, dulu Facebook dikenali sebagai The Facebook. Time tu aku blom guna FB lah kan.

Komen pasal cite ni? Eemmm...ok la kot. Sesuai la bagi pengguna FB yang nak tau asal usul kejadian lahirnya FB nih. Cewahh~ melebih2 plak ayat. Movie yang serius. Dan sememangnya untuk penonton yang berumur 18 tahun ke atas sahaja! Seriously, okay.

Btw, saket ati tengok Sean Parker. Macam nak lempang2 jer muka si batu api tuh! Grrr~~

Secara tiba2, timbul keinginan untuk mengetahui dan melihat wajah2 sebenar insan yang dilakonkan watak2 mereka nih. Kata dari kisah benar kan, so mesti la ade muka watak sebenar kan. *ape2 jerlah. asalkan paham.

So, ape lagi. GOOGLE lah.


Jesse Eisenberg ---> Mark Zuckerberg


Justin Timberlake -----> Sean Parker
Andrew Garfield -----> Eduardo Saverin

pictures from : trendsupdates



-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-





Andrew Garfield
OH-EM-GEE~~ he's sooo damn HOTTT!!!
saya jatuh cinta pandangan pertama! bahahaa~~ ;DD




*p/s : whats up next? Narnia maybe. wahh~~ cant wait to watch Narnia!!! well...asalnye dah plan nak tengok ngan orang tu. tapi hajat tak kesampaian kot. kita hanya mampu merancang, kan. tapi kita tak mampu menentukan segala2nya. '~'



.

Tuesday, December 7, 2010

a good lesson

Hello all! Today i wanna share a story with all of you. Ceh, speaking plak. Story ni aku dapat dari...tak penting lah. Yang penting, story ni ada pengajaran dan tauladan.

So, please read. :)


A giant ship engine failed. The ship's owners tried one expert after another, but none of them could figure out how to fix the engine.

Then they brought in an old man who had been fixing ships since he was a young. He carried a large bag of tools with him, and when he arrived, he immediately went to work. He inspected the engine very carefully, top to bottom.

Two of the ship's owners were there, watching this man, hoping he would know what to do. After looking things over, the old man reached into his bag and pulled out a small hammer. He gently tapped something. Instantly, the engine lurched into life. He carefully put his hammer away. The engine was fixed!

A week later, the owners received a bill from the old man for ten thousand dollars.

"What?!" the owners exclaimed. "He hardly did anything!"

So they wrote the old man a note saying, "Please send us an itemized bill."

The man sent a bill that read:

Tapping with a hammer...... ......... ....... $ 2.00
Knowing where to tap.......... ......... ...... $ 9, 998.00

Moral of the story : Effort is important, but knowing where to make an effort makes all the difference!




*p/s : Selamat menyambut tahun baru buat semua kaum Muslim. Semoga kita sama2 berhijrah ke jalan yang benar dan semoga hidup kita mendapat keberkatan di tahun baru ini. amin...


.

Sunday, December 5, 2010

SAMSUNG External Hard Drive

Semalam lepas abes blaja kete, aku pegi PC Expo kat Persada Convention Centre, JB. Niat hati nak cari external hard drive. So, aku pusing punye pusing. Pilih punye pilih, akhirnye jumpe jugak yang aku berkenan.

Tapi masa tu punye la penat tahap cipan. Manusia2 kat situ tersangat lah ramai. Pening kepala aku nih. First aku pegi kat satu booth ni. Jual hard drive. Ape ntah jenama dier. 320GB = RM139. 500GB = RM169. Tapi kalo nak pouch, kena tambah RM10. Murah gak tu. Tapi jenama ntah pape kan. Taknak la nanti cepat rosak atau ade masalah plak.

Then aku survey2 lagi. Haihh~~ mahal2 gak hard drive nih. Kalo beli yang mahal kang lari plak budget aku. Dah la banyak benda nak buat & nak pakai duit bulan ni.

Pastu aku pegi kat satu booth ni. Ade jual macam2 hard drive. Dan aku terpandang kat SAMSUNG hard drive yang berwarna pink! Mak aihh..kali pertama terpandang, terus aku jatuh cinta! Cinta pandang pertama la kan. hihii~

Masa tu aku macam..OMG OMG..!!! ITS SOOOOO PINKKK!!!! I WANT THISSS!!!!

Naseb baek tak terpengsan kan. Excited la sangat.

Tapi yang ni mahal sket la berbanding yang aku survey tadi. Aku pikir2. Pening2 kena decide nak beli ke tak. Pikir2. Ishh...lebih baek beli yang ni. Ok sket berbanding yang tadi.

Lagipun yang ni ade kaler PINK!

So, aku beli la. Ade 6 kaler - black, brown, gray, white, pink & blue. Of coz lah i pilih warna pink. ;p


dalam kotak



siap dengan accessories



OMG! i'm soooo in L.O.V.E with you!!!



Accessories. Pouch & cable.



Habes juga beberapa keping kertas yang berharga dalam purse aku. Sob sob~~ ;[

Tapi takpe. Yang penting, puas hati. hmmm~~

Pastu, aku pusing2 lagi tengok gadget. Ishhh...macam nak gile tengok gadget yang bermacam2 tuh. Haisshh...kalo ikutkan hati dan nafsu serta keinginan yang tak dapat dikawal nih, aku nak semua yang aku berkenan tu. Dan yang aku berkenan memang banyak. Notebook, camera, DSLR, e.t.c.

Tapi mane la aku mampu nak beli semua tu. Berangan jer lebih. Kalo aku beli jgak, abes lah budget aku. Haihh~

Makin pusing2, makin banyak plak yang aku berkenan. So, lebih baik aku cepat2 blah dari situ, sebelum aku rambang mata dan mengosongkan purse aku nih. blah!

Ok, actually aku nih ade hati gak nak beli notebook (yang kecik, 10"), walaupun dah ade laptop. Sebab nanti senang nak letak dalam beg & bawak pegi mane2. Takde la bahu tercabut nak bawak laptop kan. Pastu nak beli camera baru. Sebab camera yang aku ade nih tak cantik lah gambar, megapixel tak tinggi.

Tapi semua tu masih dalam wishlist. Kalo ade rezeki boleh la beli kan. Buat masa ni, pakai jer ape yang ade. Bersyukur jerlah dengan ape yang ade. Daripada takde langsung, kan. *cuba sedapkan hati. xP


.