Semalam lepas balik keje, pegi beli barang dapur kat Tesco. Semangat nak masak nih, sebab Encik Suami balik sini. Tapi sebab sampai rumah pun dah lambat, masak pun terhegeh2, end up jadi late night dinner. Makan pukul 12 malam. Hahaa~
kailan ikan masin.
Tetiba jer rasa macam teringin nak makan kailan ikan masin. My favourite tu. Tapi kailan ikan masin ni lain dari yang lain. Kitorang tak pakai ikan ikan tenggiri jeruk dalam botol tu. Tapi guna ikan talang masin. Rasa dia? Memang tak macam kailan ikan masin pun. Hohoo~
Sardin!
Sardin memang paling senang nak masak. Ni bukan sardin dalam sos tomato. Tapi "Fried Mackerel in Chilli Sauce". Eleh, tapi tetap sardin jugak, kan. ;p
Daging masak cili hijau.
*suka2 hati aku nak bagi nama, kan. ;p
Daging tu sangat senang nak masak. Resipi sangat simple. Actually resipi dia aku tengok kat buku jer. Tapi aku ubah sikit la ikut selera aku. And walaupun simple, tapi sangat berselera makan daging masak cili hijau ni tau. Lebih2 lagi makan ngan nasi panas. Perghh~
Cili hijau tu sebenarnye tak lumat sangat kitorang tumbuk. Aku tumbuk sekejap, pastu Encik Suami sambung tumbuk lagi. Kalo nak cepat, pakai blender jer senang! Tapi kitorang tumbuk ngan lesung jer. Pastu masing2 tak larat nak tumbuk sampai lumat. Hahahh~ ;D
Meh nak kongsi resipi. Walaupun aku nih bukannya pandai masak pun, takkan tak boleh share resipi, kan? ;)
Bahan-bahan :
300gm daging - dihiris nipis
7 biji cili hijau - dikisar/ditumbuk
4 biji cili api (ikut selera, kalo nak pedas tambah la lagi) - dikisar/ditumbuk
2 biji bawang merah - dihiris nipis
2 keping asam gelugur (yang ni pun ikut selera. aku suka rasa masam asam gelugur)
minyak untuk menggoreng & menumis
garam secukup rasa
Cara masak :
1. Goreng daging hingga masak. Toskan, ketepikan dahulu.
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah, cili hijau dan cili api.
3. Masukkan daging yang telah digoreng tadi dan asam gelugur.
4. Masukkan garam secukup rasa.
5. Dah siap!
Simple jer kan.
Ok bye. Have a great weekend! ;)
.
Tweet
No comments:
Post a Comment