Monday, March 11, 2013

Langkawi : Day 1

Salam dear readers.

Happy Monday (blues)!

So here is my entry on our holiday kat Langkawi pada bulan Januari. Yer..yer...aku tahu. Dah berkurun baru nak update kan. Hahaa~ ;p

So lets start with our first day.


Sabtu, 05.01.2013.

Kami bercuti 5 hari 4 malam kat sini. Lama, kan? Padahal Langkawi jer pun. ;p

Tapi...walaupun bercuti 5hari, tak semua tempat kami jelajah. Sebab kami lebih kepada nak berehat sambil jalan2 gitu. ;)


Tiba di Langkawi International Airport. 
Ini kaunter2 yang jual pakej, sewa kenderaan etc.


Kat sini banyak jer jual pakej2 island hopping, snorkeling etc. Tapi aku malas nak menjenguk. Sebab dah tahu harga kat sini mahal berbanding harga kat Pantai Cenang. Tapi staff yang jaga kaunter2 ni siap boleh panggil2 customer/tourist, dah macam ulat dah gayanya. Confuse aku. Sebab tak pernah berhadapan ngan situasi macam ni. Hahahh~ ;p 

Bila keluar jer dari sini, ada beberapa lelaki yang approach kami. Ulat sewa kereta. Ini memang kami dah agak. Tanya punya tanya, tawar punya tawar.....pastu kami duk berfikir dulu kat luar balai ketibaan ni.


"B, nak ke taknak ni? Kalau nak naik teksi dulu & cari kereta sewa kat Pantai Cenang/Kuah, tambang teksi ke sana pun dah berapa."
Gitu perbincangan kami.
Sebab motif nya adalah untuk berjimat. Percutian bajet la katakan. ;p 


Ape2 pun wajib snap gambar dulu. ;p


Akhirnya, kami decide untuk sewa kereta ngan lelaki tadi. Kami sewa kereta kecik jer. Kelisa. Sebenarnya nak sewa Kancil jer. Tapi takde pulak.


Transport kami sepanjang 5 hari 4 malam kat sana. 


Kami sewa kereta manual jer. Nasib baik suamiku boleh drive both auto & manual. Kalau kereta auto, harga sewa lagi mahal la dari manual ni. Sewa Kelisa ni RM50/day. Dah cuba tawar, tapi tak dapat. Kakak ipar aku pernah datang Langkawi, sewa kereta Kancil. RM40 sajork per day. -.- 

Then kami terus menuju ke hotel. Ape2 hal kita check in dan rehat2 dulu. Aku dah beli peta Langkawi sebelum datang sini. Untuk memudahkan perjalanan. Tapi, Langkawi ni bukan besar pun. Kalau sesat pun, akan pusing kat tempat yang sama jer. 

Tapikkk.....nak mencari hotel pertama ni agak pening jugak la. Pertama kali datang Langkawi la katakan. Eh, aku dah pernah datang. Cuma tak pernah drive sendiri. Sebab yang 1st time dulu, datang ngan rombongan sekolah. Wakakak~ ;p

Oh ya, aku book dua hotel kat sini. Hari pertama kat hotel lain, hari ke-2 sampai ke-5 duk kat hotel lain. Tapi dua2 hotel ni pun kat pekan Kuah. Walaupun aku lagi prefer duk kat Pantai Cenang, tapi Kuah pun ok la. *redha* 

So this is our hotel untuk hari pertama. Hotel Bahagia. *berbahagia la hendaknya kami di sini. ;p*


Layan cite Hindustan dulu. ;p


Toilet.


Peti sejuk.


Pengering rambut.





Hotel ni ok. Bilik ok. Bersih, katil besar, toilet ok. Cuma...........terlalu sempit! Sampai takde ruang untuk letak beg dan nak makan (makanan yang kami tapau kat pasar malam).

Lepas rehat2, kami jalan2 kat sekitar pekan Kuah tu.



Singgah kat Haji Ismail Group. 
Survey2 coklat. 
Survey jer dulu. Esok2 baru beli. Hehee~ 


Then jalan2 kat Dataran Lang plak.
Tak sah datang ke Langkawi kalau tak bergambar kat sini. Betul tak?


Peace yo. ;p


 Legenda Langkawi.


Pokok2 berlampu. Waktu malam lagi cantik. ;)


Seterusnya, kami menuju ke Pasar Malam plak. Pasar Malam ni kat Pekan Kuah. Setiap hari Sabtu dan Rabu sahaja. Start dari pukul 6 petang.

Kat tempat lain ada jugak Pasar Malam. Ni antara senarai Pasar Malam kat Langkawi. Tapi kalau korang ada tambahan atau ada info yang Pasar Malam kat bawah ni dah tak wujud, sila la inform aku, ok. :-

Pasar Malam Kuah (ini yang kami pegi)
Hari: Sabtu dan Rabu
Waktu: 6.00petang-10.00 malam
Lokasi: Depan Hotel Baron, Kuah

Pasar Malam Padang Matsirat
Hari: Ahad
Waktu: 6.00petang-10.00 malam
Lokasi: Tempat Letak Kereta Beras Terbakar, Padang Matsirat 

Pasar Malam Air Hangat
Hari: Jumaat
Waktu: 6.00petang-10.00 malam
Lokasi: Berdekatan Bulatan Simpang 4, Air Hangat

Pasar Malam Ulu Melaka
Hari: Isnin
Waktu: 6.00petang-10.00 malam
Lokasi: Ulu Melaka

Pasar Malam Kedawang/Padang Wahid (kitorang lalu jer haritu)
Hari: Selasa
Waktu: 6.00petang-10.00 malam
Lokasi: Simpang tiga Dimat /Padang Wahit

Pasar Malam Temoyong(Berdekatan Pantai Cenang)
Hari: Khamis
Waktu: 6.00petang-10.00 malam
Lokasi: Jalan Bohor Tempoyak, Temonyong 

Sumber : langkawi-map


Jalan2 cari makan. ;)



Pasar Malam ni depan Langkawi 1 Baron Hotel, dekat dengan Azio Hotel dan Medan Selera ape ntah. Lupa plak. Tapi yang pasti, Pasar Malam ni kat Jalan Lencongan Putra 3, Pekan Kuah. ;)


Pulut durian! Bestnya...dah lama tak makan.
Tapi tak beli pun. Sebab nak beli nasik. 
Takut tak habis plak kalau beli banyak sangat makanan. -.- 


Nasi Lemak RM1. 
Kat mana lagi nak dapat nasi lemak harga RM1 macam ni, kan. ;D


Keropok losong. 


Iols yang sememangnya peminat tegar keropok losong dan keropok lekor ni harus la beli. Sebab nak try camane rasa keropok lekor Langkawi ni. Tapi.........rasanya sangat menghampakan. Macam banyak kanji jer. Keropok losong Terengganu still the best! *gitew. ;p 


Peneram. My fav! 
Kat sini diorang tulis RM2/30biji. 
Tapi diorang timbang, ok. 
First time tengok orang jual peneram pakai timbang camni. *jakun*


Tapai pulut. Rojak. 
Tiba2 aku rasa macam pegi pasar kat kampung ku. 
Ni kat Langkawi ke kat Kelantan/Terengganu?


Bihun Sup Power. 
Sup kat gerai ni tersangat lah best. 


Ramai orang duk tunggu giliran kat sini. So kitorang pun macam berminat jgak la nak try.
Encik Suami beli sup perut.
Dan rasa sup dia....best! Patut la ramai sangat customer duk tunggu.
Sesuai dah ngan nama gerai diorang : Bihun Sup Power. ;) 
Tapi.....satu jer yang kurang. Layanan si penjual. Tahu la penat. Tapi apa salahnya kau senyum atau sekurang2nya pandang la muka customer kau nih. Layanan macam ni, malu jer kat pelancong asing. -.-


Somtam!


Walaweyyy...excited sungguh aku bila nampak ada orang jual somtam kat sini. Teringat time makan somtam kat Krabi dulu. Nyum2. Bila teringat, terus meleleh air liur aku nih. ;D


So ape lagi, kitorang order la satu bungkus. 
Pedas gilos. Tapi kalau tak pedas, tak best pulak kan. ;)


Tudung kat sini murah2 jugak. Tapi kat Jalan TAR lagi murah. 
*perbandingan yang tak logik*


Aku sempat grab 2 helai shawl. Shawl RM5 sehelai, harus ku grab! Dan sehelai skirt. Hihii~


Nasi Kerabu Pattani. 
Oh solok lada. Terliur sungguh. 
*BURGERDILL? errr........ *


Kitorang beli Nasi Kandar for dinner. 
Sedap. Tapi lauknya sikit sangat. 
Yang jual nya budak2 remaja. Maybe masih sekolah menengah. 
Kelakar jugak aku tengok. Pelik.
Tapi bagus la kan. Dari buang masa melepak tepi jalan or merempits sana sini. Good. ;)


Then kami balik dinner kat hotel. Dinner makanan yang beli dari Pasar Malam. Dah save budget kat situ.

Ok, thats all for our 1st day. InsyaAllah esok lusa aku sambung lagi.

Thanks for reading. ;)


.

5 comments:

Linda Yusoff said...

I klu g langkawi mmg stay baron tu. sbb trun je pasar malam btw ns kandar wawasan tu h naik harga? dulu n even year 2010 i g still rm2. dia popular sbb rm2. hehe. mmg skit tp sedap !

cha said...

ish terliurnya tgk semua makanan tu T_T

Nini Mohd said...

@Linda Yusoff
yeke, u stay kat hotel tu ea.
i lg prefer duk cenang.
tp haritu kitorang duk kat kuah.
a'a, dah RM3 nasi kandar tu.
memang sedap sgt2. mcm x cukup plak mkn sebungkus. hewheww~

Nini Mohd said...

@cha
i yg taip entry ni pun sambil taip sambil terliur.
hahahh~ ;D

meera aien said...

salam.. boleh tak bg no telefon kereta sewa tu.. tq..