Tuesday, December 11, 2012

Honeymoon @ Krabi (Day 2) : Island hopping Part 2

Haihaii~

Sambungan dari ENTRI NI.

Lepas snorkeling & tengok monyet (errr....), its lunch time! Ohoiii~ tahu tak kalau sejuk2 berendam dalam air, memang perut cepat lapar?

So, next stop kami, PHI PHI DON! (motif capslock?).

Serius, ni la tempat yang aku tunggu2 (errr....actually semua tempat pun aku excited nak pegi). Stop kat sini untuk lunch & jalan2.

Gambar makanan tengahari kami, memang aku tak sempat nak ambik la. Orang tengah lapar, mana la pikir nak ambik gambar bagai. Menu dia takde la da bomb sangat. Nasi putih, ayam goreng, sayur, pastu ape lagi ntah lauk dia. Aku dah tak ingat dah.

Makan pun dalam dewan. Takpe lah, janji halal dan mengenyangkan. Dan jugak, kena la ngan tekak melayu ni, coz dapat makan nasik. Dah kalau dia bagi makan spagetti camane? Then pastu kena buat aktiviti2 yang memerlukan tenaga, snorkeling bagai? Hampeh aku tak bertenaga langsung.

And yang penting, aku makan ayam goreng dengan banyaknya. Pastu tak larat nak habiskan makanan lain lagi. Encik Suami la ni ambik makanan banyak2. -.-

Lepas makan, kitorang jalan2 kat kedai2 kat situ.


Tengok2 baju.
Grab 2 helai. 1 untuk aku, 1 untuk Encik Suami.


Manusia berKaki ayam.


Oh lupa nak bagitau. Masa kami nak turun dari bot kat pulau tadi, tourist guide kami suruh tinggalkan jer selipar dalam bot. Maka, berkaki ayam la kami ke hulu ke hilir. Tapi kebanyakan orang kat situ pakai jer selipar. Tetiba rasa menyesal tak pakai selipar. -.-



Pemandangan sangat cantik, kan.


Phi Phi 4 Seasons Sea View Hotel.
Betul2 tepi pantai & mengadap laut.
View dari bilik sangat cantik, tau.
Cer tengok kat Agoda.
Tapi kalau malam mesti bising ngan night life kat tepi pantai ni. -.-



Tertarik dengan ini.
Every t-shirt THB 129.
Lebih kurang RM12.90 macam tu la.



Cantik2 jugak t-shirt ni.
Ada yang Encik Suami berkenan. Tapi dia tak beli pun.
Kemain la aku bersungguh suruh dia beli. -.-



Ini ape ntah orang panggil.
Macam mini dress. Kain cotton.
THB 299.



Encik Suami window shopping sajork.



Then singgah kedai ni.


Nampak tak skirt2 yang bergantungan kat bawah tu? Aku macam tertarik jugak la. Sebab macam unik jer. Kalerful gitu. Bila aku tanya, tahu tak harga dia berapa? Orang tu jawab nine hundred eighty bhat. Aku confuse jap. Betul ke ni. Bila kira2 balik. nine hundred eighty bhat = THB 980 = RM98???

OMG.

Apekehey mahal gilos???

Maybe sebab handmade kot. Ntah ler.

Kat kedai ni banyak jual beg jugak. Semua hand made. Tu tuan kedai tengah buat beg la tu. Dalam kedai dia banyak gilos beg2 (sling bag kot) bergantungan). Tapi bila aku nak ambik gambar, tuan kedai cakap "no photo no photo".

Terus aku rasa macam...hek eleh kau. ;p



Balai polis pun ada kat Phi Phi Don ni.


And they just need a scooter.
Errr...tapi yang kat sebelah skuter ni bukan polis yer uols. ;p


Encik Suami penat nak layan & tunggu wife dia ambik gambar macam2.
Sampai hati kamu tinggalkan daku kat belakang ni yer. ;p



Pad thai.
And papaya salad a.k.a som tam!



Pancakeeeeeee~
Terliur ok.
Tapi harga pancake kat sini DUAKALIGANDA berbanding harga pancake kat Ao Nang (kat darat). Serius, tak tipu.  
So simpan jerlah ke-terliur-an tu sampai ke malam nanti.
Dah sampai kat darat nanti baru kita cari pancake, ok.


Oh ya, kalau pegi Pi Phi Don ni, semua barang mahal. So tak payah la nak shopping bagai. Kalau nak beli souvenir pun, better beli kat Ao Nang jer. Kat kedai kat pantai2 tu. Kat sini makan pun mahal. Pulau la katakan. Standard la tu barang mahal. Kan?




Various package & transportation services.
So pada yang nak datang Free and Easy kat Phi Phi Don ni, dont worry.
Korang boleh cari pakej & transportation bila dah sampai kat sini.


Surrounding kat sini sangat2 breathakingly beautiful.
 
 
Ada jugak orang mandi kat pantai ni. Tapi kat sini banyak bot tengah berlabuh *berlabuh kau?*. Tak koser lah iols nak mandi jugak (walaupun memang teringin).
 


Haa...jangan ingat kerusi ni free2 jer boleh duduk.
Kena bayar tau.



Tetiba jerlah Encik Suami ni conteng2 kat pasir.
Ingatkan tengah tulis ape.



MURNI
MOHD
17/9
PHI-PHI
 
 
Alahai...suamiku...
 
Aku tanya la kenapa MURNI MOHD? Aku ingatkan MURNI MOHD tu just nama aku jer (walaupun bukan full name). Rupa2nya MOHD tu nama dia. Bila aku tanya kenapa ringkaskan jadi MOHD, sebab nama dia ejaan penuh (Mohammd). Katanya, saje... -.-
 
Next, kami snorkeling pulak. Kat area Phi Phi Don tu jer. Tapi kat tengah laut sket.
 
 
Byebyee~
Eh2. Tourist guide kami dah terjun dulu. Nampak kaki itik jer tu ha.
Untung la jadi tourist guide kat laut ni, hari2 dapat snorkeling.



Bahagianya kamu dapat snorkeling yer.


 Ohoiii~
Ini baru la betul namanya SNORKELING!
Oh my. I love this photo!
 
 
Seronok sangat dapat snorkeling, tengok dasar laut (walaupun tak dalam sangat, tapi agak dalam jugak), tengok terumbu karang, ikan warna warni, landak laut, etc. What an amazing experience!
 
Walaupun asyik berpegang kat Encik Suami jer, tetap nak jugak snorkeling. heheh~ ;p
 
 
Naik jer atas bot, diorang dah hulur kerang ni kat aku.
Aku yang blur2 ni sambut jerlah.
Coz aku paham la tujuannya nak ambik gambar jer.
Berat nak mam* ok kerang ni.
Sampai ada orang tolong pegangkan untuk aku tu ha.
Tajam pulak tu kulit kerang ni.
Then ada jugak tapak sulaiman. Diorang ambik dari dasar laut untuk kitorang bergambar.
Pastu diorang letak balik la dalam laut tu.



Next stop, snorkeling lagi. Kalini kat Hin Klang plak. Kat sini banyak landak laut, ok. Tourist guide kami berkali2 pesan supaya hati2, jaga kaki. Jangan sampai terkena landak laut tu. Sebab air kat sini takde la dalam sangat. Ada tempat yang kaki kitorang boleh jejak terumbu karang, ada yang kitorang boleh tenggelam (aku ler tu).



Suamiku mana? ;p




Ni la rupaya landak laut tu.


Btw, masa tu ada sorang lelaki ni dah kena duri landak laut ni. Berdarah la kaki dia. Aduhaii...kesian jugak. Tapi orangnya rilex jer. Orang Malaysia.


Oh lupa plak.
Ni la tourist guide kami hari tu.
Nama dia aku dah lupa. haha..



Buah! Aku suka buah nenas tu! Manis sangat.
Banyak kot aku makan.
Tembikai tu mesti la aku makan jugak. Feveret, kan. ;) 
 
 
Selain tu, ada jugak air mineral & jus dalam botol kecik. Ni termasuk dalam pakej tour ni. Google untuk snorkeling ngan life jacket etc tu semua pun termasuk dalam pakej tour jugak.
 
Ok bye. Bersambung lagi.
 
Till next entry.
 
Thanks for reading! ;)

 
 
 
 
.

11 comments:

Yuyu Zulaikha said...

wahh.. teringijn la g Krabi Island! :)

Mawar said...

ahh snorkeling bestnya!! rindu snorkeling, last time pergi dekat pulau perhentian.. situ pun air cantik sgt!

ZE said...

Hi Nini...
Wowweee..bestnye Krabi..
Dulu mmg plan nk gi krabi...
tapi hubby takmo...
terpaksa la ikut dia pegi Bali...
InsyaAllah, next time kalo ade rezeki lebih nk g krabi la...

Nini Mohd said...

@Yuyu Zulaikha
Yuyu! cepat2 arrange plan pegi sana.
Krabi best sgt tau. ;)

Nini Mohd said...

@Mawar
Syok sgt snorkeling kan?
hihii~ pulau perhentian tu dekat jer ngan my kampung.
tp tak sempat pegi lg. ;)

Nini Mohd said...
This comment has been removed by the author.
Nini Mohd said...

@ZE
Bali pun best jugak, kan.
takpe. insyaAllah next time ada la rezeki pegi sana. ;)

NinaAz said...

salam kenal! nina smpai sini. cr info pasal krabi. next week nk pegi..weeee~ :)

Nini Mohd said...

@NinaAz
salam kenal juga.
waaa...bestnye. selamat bergembira! ;)

Norhidayah Yusni said...

nak tya pakej untuk snorkling amik kat mana???

Nini Mohd said...

@Norhidayah Yusni
hi dear.
pakej snorkeling ni termasuk dalam pakej island hopping.
i beli pakej ni kat Pantai Ao Nang.
u boleh refer kat entri ni : http://ninimohd.blogspot.com/2012/10/honeymoon-krabi-day-1-part-2-krabi.html

and boleh refer entry i yang lain : http://ninimohd.blogspot.com/search/label/bulan%20madu%20di%20Krabi