Monday, January 14, 2013

Honeymoon @ Krabi (Day 3) : Emerald Pool

Salam semua!

Seminggu tak update blog. Haritu balik dari Langkawi, dan belum pun hilang penat berjimba2, 2 hari kemudian kena pegi Lotus Desaru pulak. Company buat team building kat sana. Semalam baru balik rumah. Penat dan penat berpanjangan. -.-

Entry Langkawi akan di-update kemudian. Sebab nak habiskan entry Krabi ni dulu. Oh, dan kena update entry ke Universal Studios Singapore jugak. *banyak betol entry tertangguh* Ok, aku janji akan habiskan entry2 ni secepat mungkin. *gitew ;p *

So, here it is. Sambungan dari entry sebelum ni : Krabi Hot Stream.

Lepas berendam air panas/suam kat Hot Stream, kami dibawa ke Emerald Pool pulak. Excited aku nak ke Emerald Pool ni. Sebab aku dah google pasal Emerald Pool ni sebelum ke Krabi. Tak sabar nak berendam dalam air yang warna emerald ni.

Sampai kat sana, kami kena berjalan agak jauh jugak la dari tempat parking van. 800 meter. Tapi maybe sebab jalan agak berbukit, kena jalan macam naik bukit sikit, aku dah rasa macam berkilo2-meter dah berjalan. Penat yang amat! Semput ok.



Ada jual makanan jugak kat sini.



Kat starting point dah nampak air yang kehijauan ni.
Makin excited nak menuju ke Emerald Pool. ;)



Selamat datang! 
dan selamat menapak. -.-


800 meter.
Tapi rasa macam lebih 1kilometer jer. -.-'


Dah hampir tiba. ;)


Yang pakai sunglass tu tour guide kami.
Tengah tunggu kami yang asyik bergambar jer. Hewheww~ ;p


Yes! dah sampai.
OMG, sangat stunning dengan warna air kolam ni.
No wonder nama pun "Emerald Pool".
Airnya sangat bersih + jernih.
Pasir kat dasar pun warna putih bersih.
Subhanallah...cantik sangat.


Encik Suami dah ready untuk terjun. ;p


Kami.


Air kat sini agak dalam jugak. Ada tempat yang kaki aku boleh jejak kat dasar. Tapi air paras dagu la. Ada tempat yang memang dalam, sampai kaki tak jejak. So pada yang tak pandai berenang tu, hati2 la yer.

Kalau yang ada google tu best jugak nak melihat2 dalam kolam (gitew ayat aku). Senang cerita, macam snorkeling la. Sebab kat sini pun ada ikan. Tapi bukan ikan warna warni macam kat laut tu la. And, jangan expect nak tengok coral kat sini pulak. Dah tentu la kat sini bukan laut kan, mana ada coral. haha ;p



Kat sini ada jual2 balm ngan minyak angin.
Kami beli 1 minyak angin.
Tak berani beli yang macam2. Takut ada kandungan bahan yang tak halal.





Dah nak bertolak ke tempat lain dah.
Rasa macam sekejap sangat mandi.
Tak puas mandi manda kat sini. -.-


Gambar kenang-kenangan.


Kami grab satu.
100 Bhat.


Gambar ni diorang snap masa kami mula2 sampai kat sini. So, kalau nampak ada orang kat sana nak ambik gambar korang, sila la posing cantik2. Masa nak pegi island hopping pun ada jugak diorang ambik gambar & jual macam ni. Tapi aku tak perasan time diorang nak ambik gambar, dan aku pun tak tahu yang diorang akan jual camni. So time tu muka macam hape ntah. Buruk betol. haha~

So time ni bila nampak orang nak ambik gambar, dah get ready awal2. ;p

Tapi kalau korang taknak beli pun takpe. Takde paksaan, dan tak wajib. kehkehh~ ;p Kami beli ni untuk kenangan jer. ;)


Lunch time!
Pakej yang kami beli ni termasuk lunch.
Lunch ni so-so la. Tapi ok la untuk isi perut.
Nasi putih + 2 jenis lauk + sayur + buah + mineral water.



Kalau nak lagi puas mandi manda, sila la menjelajah sendiri ke sini. Lagi lama boleh mandi manda. Sama jugak macam Hot Stream. Kalau pegi sendiri, boleh berendam puas2. Tapi tempat ni agak jauh dari pantai Ao Nang. And kena pandai cari la. Kalau sesat, tanggung la sendiri. kehkehh~ ;p
 
Next, kami menuju ke Tiger Cave Temple pulak. Next entry. ;)
 
Till then, thanks for reading. ;)
 
.

2 comments:

nida-razak said...

besnya mandi2..nak jugak..tp erk..dalam eh..nida xreti berenang..huhu

Nini Mohd said...

@nida-razak
ada tempat yg dalam.
ada yg x dalam.
i pun x reti berenang jugak.
asyik pegang kat hasben jer. hewheww~ ;p