Tuesday, September 1, 2015

Lombok Day 2 : Berbasikal mengelilingi Gili Trawangan

Assalamualaikum dear readers.

Salam hari Merdeka! (semalam Merdeka, hari ni baru nak wish. heh)

Sambungan dari entri sebelum ini : Lombok Day 2 : Snorkeling.

Lepas berehat2 kat hotel, lebih kurang pukul 5petang kami keluar jalan2. Plannya nak sewa basikal untuk pusing2 pulau. Andd....nak tengok sunset. :)


 
Dekat dengan hotel yang kami stay ni ada macam pasar (mini la kot?).
Ada jual sayur, buah, ayam.



Kat belakang ni ada warung.



Pusing2 survey harga sewa basikal.
Pakej fishing pun ada ni ha.



Ni depan jeti bot awam.


Ada beberapa kedai yang kami survey. Tapi diorang takde sewakan basikal yang ada tempat duduk budak. Dah tu, macam mana nak bawak Rabbani, kan. Then ada orang kat kedai tu bagitahu kat kedai dekat dengan CIMB ada sewakan basikal yang ada tempat duduk budak.


CIMB Bank. So kalau rasa duit tak cukup tu boleh la keluarkan kat sini.
Tapi pastikan korang aktifkan dulu pengeluaran luar negara.
Aku dah siap2 aktifkan. Just in case duit tak cukup.
Tapi tak keluarkan duit pun kat sana.



 So ini la kedai sewa basikal tu. Betul2 sebelah CIMB.
Ada jugak perkhidmatan sewa buku & peralatan snorkeling.



 Harga sewa basikal. Agak mahal la bagi aku.


Kami sewa petang, nak pulangkan tengahari esoknya. Sewa dua buah basikal. Satu basikal yang ada tempat duduk budak. Satu lagi basikal biasa. Dia bagi harga IDR150,000. Maheeeiiiiii.....

Pastikan korang test dulu yer basikal tu. Kang tak pasal2 rosak tengah jalan. Kalau dekat2 dengan area kedai ni takpe jugak. Kot la korang keliling pulau macam kami ni, tak ke jenuh nak tolak basikal tu balik ke centre nih. Fuhh~ *terbayang2 betapa penatnya kayuh basikal keliling pulau*



Banyak jugak buku untuk disewa kat sini.
Korang yang minat membaca & banyak masa nak baca buku tu boleh la sewa buku kat sini.
Tapi aku ni takde masa nak baca2 buku. Nak explore kawasan sini jer. Hukhukk~



Kau tengok tu.
Duk main handle basikal sambil meleleh2 air liur dia.
Syok sangat ke, nak. Hihii~


Rabbani kena naik basikal ngan ayah. Sebab ibu dah lama tak naik basikal. Dah macam orang mabuk daa...Masa test tu banyak kali jugak aku try baru boleh kayuh betul2. Asyik nak terbalik terbabas jer. Tapi wajib cuba jugak tanpa putus asa! Kalau tak, macam mana nak pusing2 satu Gili Trawangan nih. Berapa kali ntah aku hampir2 langgar mat saleh & kedai. Mau taknyer, dah 18 tahun (kot?) tak naik basikal. Bahahahahaa~ giler lama...

Bila dah lama sikit kayuh basikal tu, baru la ok. Tapi ok sikit jerla. Lawak betul kalau ingat balik. Huhuu~

Yang lawaknya, sebelum tu Encik Suami dah tanya, kau reti tak bawak basikal. Dengan confidentnya aku jawab "eh please. mesti la boleh!" bahahahahahahaa

Memang aku reti bawak basikal. Tapi sebab dah lama, tu yang tak boleh balance. Kali terakhir aku kayuh basikal ni, masa darjah 6 kot.



Encik Suami asyik kena tunggu isteri dia ni jer.
Selalu ketinggalan kat belakang.
Asyik terbabas jer. Hehee~



Gambar2 di sekitar perjalanan kami tak dapat la aku ambik. Dah bawak basikal pun tak stabil. Macam mana nak pegang kamera sambil kayuh basikal. Kalau nak ambik gambar, kena stop dulu kayuh basikal. Tak boleh nak multi-tasking.

Tapi kan...bila dah ok sikit bawak basikal tu, aku tak boleh kayuh slow2. Sebab tak boleh balance. Kena kayuh laju2. Semput mak nakkk...hahahahaa~



Sampai kat depan satu hotel ni, dah takde jalan.
Kena tolak basikal untuk ke jalan depan sana.


Sampai kat sini, kitorang pelik. Eh, jalan mati? Then macam mana nak keliling pulau ni? Mana jalan yang bersambung? Ke kitorang silap jalan? So kitorang tanya kat staff hotel ni. Staff tu bagitahu kena tolak basikal ke depan lagi, baru ada jalan lain.

Lepas tanya tu, baru nampak kat situ dah ada notis yang bagitahu kena tolak basikal melalui jalan berpasir tu. Malu ai. Hahahaa~


Notis depan hotel ni.
Agaknya dah boring kot hari2 ntah berapa ramai yang bertanya macam kami ni.
Kikikii~



Ni la jalan berpasir tu.




Ambik gambar dulu sekeping dua.



Cepat2 tolak basikal! Nak kejar sunset ni.



Syoknya lepak2 tengok sunset.



Tengok sunset dengan ibu. :)




Cantik, kan.



Sunset.



Oh ya, sebenarnya aku plan nak ambik gambar kat buaian yang famous kat Ombak Sunset Hotel tu. Tapi....bila sampai kat depan hotel Ombak Sunset tu, rasa macam takut plak nak pegi pantai dia. Yerlah, hotel exclusive, kot2 la pantai dia private ke, kan. Terus tak jadi. Pastu sekarang dah menyesal. Ishhh...nape lah tak pegi jer ambik gambar kat situ. lol.



So ni la buaian kat Ombak Sunset Hotel.
Ambik gambar time sunset camni lagi cantik.
Sumber gambar : thehoneycombers.com


So korang yang nak pegi Gili Trawangan ni, wajib ambik gambar kat sini ok.



Cidomo.
Ramai jer mat saleh yang jalan kaki.



Then kami stop kat satu hotel ni. Ada fire show tepi pantai. Jangan tanya hotel apa. Aku tak tahu. Tak tengok plak nama hotel tu.







Ralit Rabbani tengok fire show ni.
*ampun...kualiti gambar tak berapa ok. maklum ler, kamera cabuk jer.








Fuhh....punya la penat kayuh basikal pusing satu pulai Gili Trawangan nih. Berpeluh2 ketiak.  Dengan aku yang bawak basikal terhuyung hayang. Kikikii~

Sambil2 kayuh tu sambil duk ulang2 ayat yang sama :

Bila nak sampai ni.

Penatnyerrr.....

I'm dying~


Bahahaa~

Bila nampak jer centre Gili Trawangan tu dari jauh, lagi la tak sabar nak sampai.

Oh ya, kalau yang bawak anak kecik macam kami ni, aku bagitahu awal2 ea. Jalan yang kitorang lalu mengelilingi Gili Trawangan ni bukan jalan proper macam jalan raya kat tempat kita ni. Bukan jalan tar. Jalannya berlubang2. Lampu jalan pun takde. Ada sesetengah tempat tu sangat la gelap. So kalau korang nak bawak anak kecik naik basikal macam kami, pusing2 pulau waktu maghrib (sebab nak tengok sunset), agak tak sesuai la. Tapi tu semua terpulang la pada pilihan masing2. Anak kita, pandai2 la kita jaga. Betul tak?

Dah selesai keliling pulau, kami ke pasar malam pulak. Nak beli makanan untuk makan malam.



Beli makanan kat luar pasar malam dulu.
Dari hari sebelumnya lagi duk plan nak beli makanan kat sini.
Sebab ramai jugak yang beli (termasuk mat saleh). So nak try jugak la.



Gerai ni sebelah kaunter ejen yang kitorang beli pakej snorkeling.



Beratur kat gerai Green Cafe, kat pasar malam.
Serius, ramai foreigner yang beli makanan kat sini.
Sampai kena beratur bagai.





Nasi & lauk yang diorang jual.
 
 
 
Aku just beli lauk jer. Sebab dah beli nasik + lauk kat gerai kat luar tadi. Kitorang tapau jer makanan. Makan kat hotel. Sebab Rabbani dah yakyak & dah mengantok. Kikikii~
 


Suasana pasar malam.
Pasar malam kat sini tiap2 malam pun ada.
Lokasinya, dekat jer dengan jeti bot awam.
Kalau rasa nak berjimat cermat, boleh la beli makanan kat sini.
Kalau rasa banyak duit, masuk ler restoran/cafe kat luar tu. Hee~




Kuih muih, donut, kek.
Macam nakkkk jer beli. Kuih puteri tu favourite aku tu.
Tapi dah banyak sangat dah ni beli lauk.
Takut tak abes jer. So tak jadi beli.



Ni Green Cafe yang aku beli lauk tadi.
Agak famous jugak cafe ni.
Dah selesai beli makanan, kami balik ke hotel. Makan2 & rehat untuk hari esok.
 
Oh ya, nasib baik aku beli lauk & seafood lain kat Green Cafe tu. Sebab lauk yang kitorang beli kat gerai kat luar pasar malam tu sangat la sikit. Nasik dah ok, tapi lauk sikit. Tak balance. Huhuu~
 
Esoknya, kami check out hotel ni & menuju ke Senggigi.
 
Nanti aku sambung lagi yer.
 
Thanks for reading. :)
 
 
 
.

2 comments:

IMaH said...

Bestnya Nini dapat gi Lombok!

Nini Mohd said...

@IMaH
alhamdulillah imah. memang best sgt. tempat dia pun cantik.