Friday, May 18, 2012

Beli jajan harga kilang.

Hari Sabtu lepas, teman Encik Tunang pegi sewa van untuk rombongan ke Terengganu nanti. Just book jer dulu, & bayar deposit. Jauh nun kat Pontian. Memang jauh. Nasib baik tak sampai betul2 kat bandar Pontian.


Lepas tu pegi beli jajan. Yer, beli jajan lagi. Tak habis2 beli jajan. Ada jer pertukaran last minute, nak bagi doorgift apa kat tetamu. So, ini lah pertukaran terakhir. Dah tak larat dah nak fikir pasal doorgift ni. Budget pun bukan banyak sangat nak bagi doorgift yang grand2. Ada yang dapat mug, ada yang dapat jajan jer.


Ok, tak payah nak meluahkan perasaan sangat. Straight to the story jer.


Sebenarnya kitorang nak pegi beli jajan kat kilang London Biscuit, kat Taman Perindustrian Desa Cemerlang. Then bila sampai sana, kilang tutup. Sebab hari Sabtu. Eh2, kilang pun ada off day jugak ea? Aku dulu pernah beberapa kali keje kilang, tak pernah ada off day pun.


Then pak guard kat situ cakap kat kilang tu takde jual jajan dia kat situ. Tapi dekat Mount Austin, depan Hospital Sultan Ismail ada kedai yang jual barang2 dia dengan harga yang murah. So, kitorang dengan harapan yang tinggi, pergi la menjelajah kedai2 kat Mount Austin depan hospital tu. Tapi tak jumpa pun. Hampeh betol. Ntah yer ke tidak apa yang pak guard tu. Nama kedai pun dia tak tahu. Nama jalan lagi la dia tak tahu.


Hampa lah kitorang. Dah la penat giler. Ngan perut berkeroncong lagi.


Pastu teringat yang aku pernah baca kat blog B2B mana ntah, pasal satu kedai dekat area Plaza Angsana, yang jual jajan murah2. Sebelum ni aku dah pernah cari. Tapi tak jumpa. Agaknya time tu kedai ni tutup kot.


Terus kitorang ke sana. Alhamdulillah jumpa jugak kedai tu. Excited giler ok bila jumpa kedai tu. Sebab kat kedai tu sangat banyak jajan! Murah2 pulak tu.


Tapi aku tak pasti apa nama kedai tu. Kat luar pun takde papan tanda nama kedai.





Dari luar.




 Jajan.



 Lolipop.



 Jajan lagi.



Harga pun sangat murah!



 Kek lapis Apollo. RM5 sahaja.




Memang harga kilang. Haritu aku pegi beli kek lapis ni kat kilang, harga dia sama macam ni la.




 Yang ni bes minuman. Agak murah jugak la.




 Durian Belanda? Ini sangat mengujakan aku.
Tapi tak beli pun. Sebab dah beli beberapa botol bes minuman lain untuk buat air minuman masa majlis nanti. Hehee~



Bes minuman perisa durian pun ada. Huaaa~ best! Lain kali mesti beli! ;p



 Tora datang lagi!
Nostalgia betul, kan. Teringat zaman budak2 dulu.




 Yang ni pun sama.
Ding Dang & Jojo.



 Gula2 arnab & udang.
Dua2 feveret aku. Especially gula2 udang tu.
Aku grab 1 bungkus gula2 udang tu. RM4.80.



 Coklat duit! Hohoo~



Kitorang beli Keropok Jagung Bin Bin, bes minuman, gula2, air kotak. Semua tu untuk majlis nanti. & gula2 udang, kacang parang kari untuk aku. Hehee~ ;)


Rasanya semua jajan dah cukup kot. Lepas ni dah tak payah beli dah. InsyaAllah..



Keropok jagung Bin Bin sangat best, ok!
RM4.50 untuk 1 plastik (60 pcs).

 


Air kotak.
RM16 kot untuk 24kotak. Ingat2 lupa. -.-'


Ok, ni peta lokasi kedai tu. Kat Jalan Dato' Muthuthambi, dekat ngan Plaza Angsana. Klik peta bawah ni untuk lagi jelas. Tak pun, korang Google jer lah peta & direction ke sana.









Lepas beli jajan, masing2 dah lapar tahap gaban. Sebab tak makan nasik dari pagi. Time tu dah petang dah. In fact, dah nak dekat malam. Dah hampir pukul 7. Hohoo~


Encik Tunang terus offer aku makan Roti Nan Cheese & Tandoori Chicken kat Restoran Syed, Taman Perling. Eh2, dah faham dah ape yang aku nak. Memang feveret aku tu. Hihii~







Encik Tunang makan Nasi Beriani. And aku pun sempat melantak Nasi Beriani Encik Tunang jugak. Ishh2...memang diet ke laut!


Lepastu pegi hantar Encik Tunang ke airport, coz dia dah nak balik ke Selangor. Sejak beberapa minggu ni Encik Tunang selalu balik JB, every 4 days. Banyak sangat perkara yang perlu di-settlekan. -.-'




.

23 comments:

ciksusu said...

mmg heaven la kedai tu!! ;)

Qyla Aqilah said...

suka sangat appolo tu!!!:)

~ a for ana ~ said...

ni kedai pontian kan???mmg femes kt cn..ana dok kt BBU.nini dok ktne?

Nini Mohd said...

cik susu : kan?? memang heaven. ;)

Qyla Aqilah : saya pun sukaa! ;)

a for ana : alamak. bukan pontian lah dear. ni dekat ngan plaza angsana. kat atas ni sy dah explain. siap ngan peta lagi sy letak. ni mesti baca tak habis ni. hewheww~ sy duk skudai. awak duk BBU ea. kedai ni sebelah jer ngan BBU.

~ a for ana ~ said...

ana taw kt sblh angsana. tp ana n kwn2 pgl kedai kt area tu kedai pontian..hehe....tp xtaw lak np asal usulnye mcm tu..

Nini Mohd said...

a for ana : laa..yeke. kedai pontian ea nama kedai tu. pelik jugak tu. kat depan pun takde papan nama kedai tu. huhu~

Chubby Hanna said...

salam, tumpang lalu.. rasa2nya kat JB mmg byk kedai jajan.. tp lagi murah kalau beli kat kilang Apollo.. kat pontian pun ada kilang biskut gak.. Biskut Lee.. (sekadar berkongsi info)

Nini Mohd said...

w'salam.
a'a, mmg banyak. tp sy ni bukannye tahu sgt. ada a few jerla yg sy tahu. hihi~ kilang Apollo pun murah jugak. sebelum ni memang pernah borong jajan kat sana. tp kedai dlm entri ni harga brg2 Apollo sama jer harga ngan kat kilang. cuma bezanya, kat kilang Apollo tu lg banyak pilihan.

noni said...

Ala..xjumpa la nini..ni tgh pening cari dr td :(

Nini Mohd said...

@noni
laa..camane blh x jumpa ni.
tgk peta tu x?
dekat ngan angsana jer.
sederet ngan sekolah memandu. tp x pasti la sekolah memandu mewah @ sekolah memandu berjaya. huhuu~

noni said...

Dah jumpa..tp tutup pulak..adoi..nini pegi aritu hari apa n pukul bape ek?

Nini Mohd said...

@noni
sy haritu pegi hari Sabtu, petang. pukul 5ptg kot. noni pegi hari ape? & pukul brape?

Cik Rad said...

kedai jajan tu mmg murah.. suka pegi sana.. dan bertahun2 dah kdai tu buka n kat situ je tak gerak2.. hehe

hanim bachok said...

Serius? air kotak rm16? waa... perisa
laici ada? hu3.. ni.. sabtu ahad bukak x aek? excited nak memborong ni

Nini Mohd said...

@hanim bachok
ada kot. macam2 perisa ada.
air milo kotak pun ada. tapi harga lain la.
hari sabtu bukak, tapi kalo ahad tak pasti la plak. ;)

Cik Rad said...

sabtu bukak.. ahad xbukak kalo tak silap rad.. :)

Husna Sanusi said...

salam, saya nak tanye skit pasal apollo layer cake, order kuantiti besar, boleh bagi email address?

Nini Mohd said...

@Husna Sanusi
w'salam.
erk..sy x jual la apollo layer cake tu.
kalo nk beli, blh pegi kat kedai dlm entry ni.
takpun, pegi kilang apollo kat Larkin. :)

dea Nody said...

bole bagi alamat penuh x kedai tu?? plaza angsana tu taw..tapi die dekat dgn apa ek? senang x cari?

Nini Mohd said...

@dea Nody
alamat penuh x sure la pulak.
kedai tu kat Jalan Dato' Muthuthambi, Tampoi.
tu sy dah siap letak peta kat atas tu.
blh refer peta tu. :)

ruhaya hamzah said...

Tau x no telephone kedai ni?

mohd yusri said...

Nape comment saya hilang????

mohd yusri said...

Nape comment saya hilang????