Monday, February 27, 2012

Current DIY Project : White paperbag doorgift bag.

OMG, i'm loving this doorgift bag.
(proudly) DIY by myself. ;)
Solemnization doorgift.




All you need is --->>>



White paper bag, doilies paper, polka dot ribbons, crepe paper, thank you tag.




Tampal thank you tag kat crepe paper yang dah dipotong.
Then, tampal crepe paper tu kat white paper bag.


Tampal ribbon kat doilies paper yang dah dilipat dua.
Then, tampal doilies paper ni kat bahagian atas white paper bag.



Untuk kerja tampal menampal ni, dinasihatkan tampal ngan glue stick yer. I mean, glue stick panas tu. Lagi cepat lekat & cepat kering. Kalau guna gam biasa, memang lambat kering. Lambat dan leceh.


Oh, baru siap 20pcs goodies bag nih. 80 pcs to go. Blerghhh~ malas giler. Yang paling membuatkan aku sengsara, sebab tersilap beli paperbag yang takde base (tapak). Then aku try cari lagi white paper bag yang ada tapak. Tapi takde! Kalo brown paper bag banyak la yang ada tapak.


Tapi aku takmo brown paper bag. Sebab nak sama kan ngan tema akad nikah, mesti la kena cari paper bag putih. ;)


So, nak taknak kena la guna jer white paper bag yang dah beli ni. Dan terpaksa buat tapak sendiri. Buat tapak untuk 20 pcs paper bag ni pun aku dah sengsara. Lagi 80 pcs nak kena buat tapak. Huaaaaaa~ nanges~~ T_T


Lagi satu, aku tak suka paper bag yang nih, sebab nipis sangat. Nape la takde paper bag yang tebal sikit?  T_T




Ok, meh tengok kos DIY paper bag ni plak.


White paper bag :
Pasaraya Bekalan Bakeri Bagus, Kajang.
RM6.90/100pcs

Doilies paper :
Perling Indah Enterprise, Taman Perling Johor Bahru.
RM6.50/250pcs (mahal giler! kat Bagus lagi murah!!)

Polka dot ribbons :
Kedai ape ntah, kat Danga City Mall JB.
RM6.50/roll.
Dapat 100pcs riben, then ada lebih 2 meter kot.

Crepe paper :
Pusat Pengantin Lia, Nilai 3.
RM9.90/roll. Ada lebih banyak lagi (separuh kot)

Thank you tag :
DIY.
Kertas 230gm, beli kat Popular City Square JB. RM3.60/10pcs. Guna 9pcs kertas jer.



Setelah campur tolak bahagi, kos untuk satu DIY white paper bag ni lebih kurang RM0.24 sahaja! Puas hati tak? Aku puas hati. Sangat berbaloi2. Tapi makan masa jer lah. Lebih2 lagi sebab kena buat tapak paper bag tu. T_T



Ok bye~




.

15 comments:

choclairissa @ intan marliana said...

canteknyeeee...dan kemas...suke2 :)

Nini Mohd said...

thanks kak intan. ;)

Mr & Mrs Sallehudin said...

rajinnnnyerrr... :)

ciksusu said...

nice sgt!!:)

kte pon ingt nk gne wahite paper beg..

btw kat kg.baru ade jual paperbeg ade base, tp xsure la keras ke tak..hehe

http://wakimpack.blogspot.com/search/label/brown%20paper%20bag%20and%20white%20paper%20bag

Nini Mohd said...

Mr & Mistress Sallehudin : rajin la sangat. pemalas sebenarnye nih. huhuu~

cik susu : wakim plastic ea. jauh sangat la kampung baru tu. i kat JB. kalo nak order online pun kos pos dah mahal. dulu i dah pernah tanya dah. T_T

cik enul said...

cantek nyer nini!!!
wormanship, ti top..nampak kemas sgt..gud luck dear..!!!

puan.mila said...

nice la beb..rajin u..kalau i malas da..gud luck :)

Nini Mohd said...

cik enul : thanks. ;)

puan mila : sebenarnye i pun malas jugak. paksakan diri jer nih. huhuu~ thx. ;)

Rahmah said...

nice....jatuh cinta tgok... :)

Miss Ieka said...

Salam..
Suka sangat tengok ur paper bag..cantik sangat!
Kalau untuk brown paper bag yang ade tapak tu, nak cari kat jb kat mana ek?
Kalau tahu, boleh bgtau x?
Email kat hartikah_ismail@ymail.com.
Tenkiusss :)

Miss Ieka said...

Salam..
Suka sangat tengok ur paper bag..cantik sangat!
Kalau untuk brown paper bag yang ade tapak tu, nak cari kat jb kat mana ek?
Kalau tahu, boleh bgtau x?
Email kat hartikah_ismail@ymail.com.
Tenkiusss :)

Miss Ieka said...

Salam..
Suka sangat tengok ur paper bag..cantik sangat!
Kalau untuk brown paper bag yang ade tapak tu, nak cari kat jb kat mana ek?
Kalau tahu, boleh bgtau x?
Email kat hartikah_ismail@ymail.com.
Tenkiusss :)

Eya Asmyra said...

comel

Fiza B said...

Salam. Comel sgt, saya nak tiru boleh? :)

Nini Mohd said...

@Fiza B
W'salam.
sure, boleh jer. :)