Monday, December 31, 2012

Movie : The Hobbit - An Unexpected Journey


Last Friday. Eh, Jumaat 2 minggu lepas kot. Tengok movie ngan Encik Suami. Dah lama duk tunggu nak tengok movie The Hobbit ni sebenarnya. Tapi takde masa yang sesuai. Sebab movie ni lama sangat duration dia. 2 jam 49 minit. Hampir 3 jam.

Sebelum tengok movie, meh isi perut dulu. Makan kat Nando's. Tetiba jer teringin nak rasa sos peri-peri Nando's. Nasib baik Encik Suami nak layan. Kalau tak? Goreng lah ayam kat dapur sendiri, pastu cicah la ngan sos Nando's yang beli kat Giant tu. Kat rumah dah ada sebotol sos peri-peri. Tapi nak jugak makan kat Nando's. Yerlah, mana sama ayam kat Nando's ngan ayam goreng kat rumah. Kan kan kan? ;p


 Harap maaf. Kualiti gambar tidak seberapa. ;p


Mine. and his.


Hot for me. 


Extra hot for him.


Licin...... 
Dah makan tu boleh termenung pulak, kan. ;p



Perut dah kenyang, jom tengok wayang.



Trailer.


The Hobbit ni sebenarnya prequel kepada movie Lord of the Ring. Synopsis :-

Bilbo Baggins is swept into a quest to reclaim the lost Dwarf Kingdom of Erebor from the fearsome dragon Smaug. Approached out of the blue by the wizard Gandalf the Grey, Bilbo finds himself joining a company of thirteen dwarves led by the legendary warrior, Thorin Oakenshield. Their journey will take them into the Wild; through treacherous lands swarming with Goblins and Orcs, deadly Wargs and Giant Spiders, Shapeshifters and Sorcerers. Although their goal lies to the East and the wastelands of the Lonely Mountain first they must escape the goblin tunnels, where Bilbo meets the creature that will change his life forever ... Gollum. Here, alone with Gollum, on the shores of an underground lake, the unassuming Bilbo Baggins not only discovers depths of guile and courage that surprise even him, he also gains possession of Gollum's "precious" ring that holds unexpected and useful qualities ... A simple, gold ring that is tied to the fate of all Middle-earth in ways Bilbo cannot begin to know.


Penat tak nak baca? Meh aku ringkaskan. Movie ni mengisahkan seorang (eh, seorang ke) hobbit bernama Bilbo Baggins yang terpaksa-rela ikut satu pengembaraan untuk menyelamatkan Dwarf Kingdom of Erebor dari naga Smaug. Semasa pengembaraan ni la Bilbo Baggins jumpa Gollum ngan "precious" ring yang magic tu. *eh magic la kan.


Panjangnyer kontrak. Hewheww~


"I'm going on an adventure!"


 Perkampungan the hobbit.
Source : here

Batu2 berlawan.
Cool! dan mendebarkan.
Source : here


Gollum. Seram ok tengok ekspresi muka Gollum ni.
Tapi syok tengok diorang main teka teki.


Overall, movie ni tersangatlah best. Serius, tak sabar nak tunggu sambungan ceritanya, yang tak tahu bila akan keluar.

Tapi duration movie ni sangat panjang (2 jam 49 minit), sampaikan punggung rasa sakit semacam, dan aku pun tak senang duduk. Asyik kena tukar posisi duduk jer. -.-


 First look of Bilbo in second film.
Source : here


So pada yang belum tengok lagi, cepat2 la terjah pawagam berhampiran. Memang best dan tak rugi tengok movie ni. Tak sabar nak tunggu sequel! *again*


.

2 comments:

Zuraidah Butang said...

panjang nye dekat 3 jam cite die..hehe..nak tgk..tp malas plak nak tgk cite sambung2 ni

Nini Mohd said...

@Zuraidah Butang
tu la, memang lama. sampai almost 3 hours. sakit punggung ni duk lama sgt.
tgk movie yg sambung2 camni yg tak bestnye sebab lama nak tunggu next movie dia.