Monday, February 18, 2013

Drama Sebelum Sejadah Dibentang


Semalam aku tidur lambat. Tengok drama ni, kat TV3. Tajuknya Sebelum Sejadah Dibentang. Drama ni mula pukul 12.30 pagi, sampai 2.30 pagi. Sebenarnya masa tu aku dah nak tidur dah. Tapi mula2 tengok drama ni, macam best jer. Terus aku tak jadi tidur. Tengok sampai habis.

Drama ni sebenarnya drama lama, tahun 2008 lagi. Tapi aku tak pernah tengok. Ni first time tengok. Serius drama ni best. Sangat terkesan la bagi aku.

Drama ni mengisahkan Aiman, seorang budak berusia 11 tahun. Anak yatim, ayah dia dah meninggal masa umur dia 5tahun. Ibunya (lakonan Rozita Che Wan) kena pegi ke Langkawi selama 3 hari atas urusan kerja. So ibu dia tinggalkan dia dengan Pak Su dia (lakonan Que Haidar).

Semasa kat rumah Pak Su dia, budak Aiman ni pandai jaga diri. Siap boleh masak nasi sendiri, tapi lauk telur goreng jerlah. Tapi konflik jugak. sebab Pak Su dia tu dah biasa dengan night life dan tak berapa suka nak jaga budak. Nak kena hantar pegi sekolah lagi. Pastu kena ambik dari sekolah lagi.

Tapi budak Aiman ni pandai betul berdikari. Pastu cara cakap macam matang jer. And comel sangat2! Satu yang aku kagum, lakonan dia memang menjadi. Pandai betul dia berlakon.

Masa kat Langkawi, ibu Aiman kemalangan dan meninggal dunia. Masa ibu dia bagi pesan dan nasihat sebelum ke Langkawi tu, aku dah agak dah si ibu tu akan meninggal. Well, biasa  la drama Melayu.

Masa Pak Su Aiman ni bagitau Aiman yang ibu dia meninggal...perghhh....bercucuran air mata aku. Sedih sangat. Sebab masa ibu Aiman tinggalkan Aiman kat rumah Pak Su dia tu, Aiman pernah cakap yang kalau arwah ayah dia masih ada, takde la susah2 nak kena duduk rumah Pak Su dia. Pastu sekarang pulak dah jadi anak yatim piatu. T_T


Maaf, tv kat rumah aku ni arial dia tak berapa betul. Dan aku malas nak betulkan. So, ini la jadinya gamba yang snap dari tv ===>>>


Sebak aku time ni. 
Bila budak Aiman ni tengok Mirza (lakonan Ayu Raudhah), dia terbayangkan mak dia.
Terus dia peluk si Mirza ni, sebab dia ingat ibu dia.
Siap cakap rindukan masakan ibu. 
Sobss~ T_T 



Ayu Raudhah. Muda remaja lagi time ni. 

Aiman dah makan? 
Dah. 
Aiman makan ape? 
Nasi dengan telur goreng. 
T_T


Bayangkan, anak yatim piatu, yang tengah sedih, yang baru kehilangan ibu, yang mana ibu dia yang masak untuk dia setiap hari, sekarang tiap2 hari akan masak sendiri. Masak nasi dan goreng telur. 


 Que Haidar.


 Kesian Aiman. Pak Su dia hantar kat kampung.


 "Pak Su dah taknak jaga Aiman ke. Aiman rindu Pak Su" 
Sobs~ T_T


"Ya Allah, Aiman dah jadi anak yatim piatu. Kalau Pak Su nak hantar Aiman kat rumah anak2 yatim pun Aiman tak kisah. Asalkan Aiman dapat pegi sekolah" 
Huwaaa~ berjurai2 air mataku. T_T


 "Aiman menyusahkan Pak Su ke ibu?" 
Sobs~ T_T


 Akhirnya Aiman berjaya mengubah Pak Su nya.
Sejadah dibentang jua.


 Sempat kacau Pak Su dia. huhuu~


Kenapa??? 
Sobbsss~ T_T


Comel kan budak ni. Terer betol berlakon.
Haikarl Johari Azmi nama dia. 
Dah besar agaknya sekarang. Try google, takde plak jumpa gambar dia yang current.


Serius, aku recommend sangat2 korang tengok drama ni. Sangat menyayat hati dan buat korang rasa simpati sangat ngan nasib budak Aiman ni.

Aku plak, sepanjang drama ni asyik mengalir jer air mata. Percaya tak? Dah lama dah tak menangis tengok movie/drama nih. huhuuu~

Drama ni sangat terkesan kat aku. Serius, berjurai2 air mata aku. Kenapa yer. Ntah la. Maybe sebab nasib budak ni hampir sama ngan aku. Ayah aku dah meninggal masa aku umur 13 tahun. Pastu masa arwah mak meninggal, aku tak sempat nak jumpa mak untuk kali terakhir. Malah, tak sempat pun nak tatap wajah arwah mak untuk kali terakhir.

Masa tengok drama ni, aku teringat2 masa mula2 arwah mak meninggal. Hanya mereka yang pernah mengalaminya akan memahami. Tambahan pulak, masa tu aku tengah study kat UKM. Sedih sorang2, takde siapa yang boleh aku kongsikan kesedihan tu. Selalu menangis sorang2 bila teringatkan arwah mak. T_T

Sungguh rasa keseorangan masa tu. T_T





Korang boleh tengok full drama kat sini : Drama Sebelum Sejadah Dibentang. 

Kalau nak download? Google jer. 

Thanks for reading. :')




*p/s : maaf atas kualiti gambar. nanti aku aku screen capture dari Youtube pulak yer & ganti gambar2 kat atas ni. kalau aku rajin la. ;p



.

12 comments:

Haikarl Johari Azmi said...

hii! i appreciate your love towards this movie, and im glad i have somebody that loves this movie just as much as i do, well im the real actor if you're wondering! my full name is Haikarl johari azmi, add me up on facebook! jimmy johari le fondrè ( my dubai name) and i just read this, and id be happy to talk to you in person :) and this is not a spam ;) its actually the actor! *Aiman* <3 thanks once again!

Haikarl Johari Azmi said...

hii! i appreciate your love towards this movie, and im glad i have somebody that loves this movie just as much as i do, well im the real actor if you're wondering! my full name is Haikarl johari azmi, add me up on facebook! jimmy johari le fondrè ( my dubai name) and i just read this, and id be happy to talk to you in person :) and this is not a spam ;) its actually the actor! *Aiman* <3 thanks once again!

Haikarl Johari Azmi said...

hii! i appreciate your love towards this movie, and im glad i have somebody that loves this movie just as much as i do, well im the real actor if you're wondering! my full name is Haikarl johari azmi, add me up on facebook! jimmy johari le fondrè ( my dubai name) and i just read this, and id be happy to talk to you in person :) and this is not a spam ;) its actually the actor! *Aiman* <3 thanks once again!

Haikarl Johari Azmi said...

hii! i appreciate your love towards this movie, and im glad i have somebody that loves this movie just as much as i do, well im the real actor if you're wondering! my full name is Haikarl johari azmi, add me up on facebook! jimmy johari le fondrè ( my dubai name) and i just read this, and id be happy to talk to you in person :) and this is not a spam ;) its actually the actor! *Aiman* <3 thanks once again!

Haikarl Johari Azmi said...

hii! i appreciate your love towards this movie, and im glad i have somebody that loves this movie just as much as i do, well im the real actor if you're wondering! my full name is Haikarl johari azmi, add me up on facebook! jimmy johari le fondrè ( my dubai name) and i just read this, and id be happy to talk to you in person :) and this is not a spam ;) its actually the actor! *Aiman* <3 thanks once again!

AQIL ENTERPRISE said...

tau tajuk lagu dia x,,yg first tu

Haikarl Johari Azmi said...

Sorry not to sure! It's been ages since I watch this movie... Do you know where I can download this movie?

Nini Mohd said...

@AQIL ENTERPRISE tak tau la awak. dah lama dah tengok movie ni. lagu dia pun sy dah lupa.

Nini Mohd said...

@Haikarl Johari Azmi sorry i'm not sure. would like to download it too.

Haikarl Johari Azmi said...

No problem. I could go back to tv3 and recover the movie. But my mom said they lost it 😪 are they still showing this in Malaysia?

AQIL ENTERPRISE said...

@Haikarl Johari Azmi

http://t.dfm2u.net/2012/09/sebelum-sejadah-dibentang.html#

use IDM ( Internet Download Manager )

AQIL ENTERPRISE said...

@Nini Mohd

erm ok kalau jumpa bagi tau ye.... hehe.. bukan lagu first..tu lagu nasheed... lagu yg saya maksudkan adalah lagu semasa dia di tanah perkuburan tu..

Pemergian tanpa relaku
handa duka pilu ???
pemergian tanpa restuku
???

lagu yg ni