Thursday, October 13, 2011

Ber-picnic @ Kota Tinggi Waterfall Resort

Sabtu, 01.10.11.


Huaa...cantek tuuuu tarikh tu. Kan? Mesti ramai yang kawen date tu. Semua orang duk kejar nak kawen date cantek. 01.10.11, 10.10.11, 11.10.11, 11.11.11. Huaaaa~ 


Eh, jap2. Aku ni bukannya nak cerita pasal date cantek tuh. Bukan juga nak cerita pasal orang kawen tarikh cantek. Takde kena mengena pun. Hahaa~ Ni cerita pada hari Sabtu, 01.10.2011. ;p 


Beberapa minggu sebelum tu aku ada cakap kat Encik Tunang, teringin nak mandi air terjun. Ntah la nape tiba2 jer teringin nak mandi air terjun. Padahal bukannya tau berenang. Berendam macam badak berendam boleh la. Huhuu~ Mungkin sebab dah lama tak pegi air terjun. Atau mungkin saje gedik? Kahkahh~ 


So, haritu Encik Tunang telah memenuhi permintaan aku tu untuk pegi mandi air terjun. Kihkihh~ ;p


Actually Encik Tunang prefer air terjun kat Ledang. Tapi jauh sangat la pulak. Malas nak pegi jauh2. So, last option, pegi Air Terjun Kota Tinggi.


Disebabkan gambar terlalu banyak, let pictures do the talking. Cewaahhh~ ;p






Sebelum mandi, jom makan dulu.



Menu of the day :
Nasi Putih 
Ayam Masak Kurma 
Ayam Goreng + Nandos Hot Sweet Peri-Peri Sauce
Sandwich 


Rajin tak aku masak? Kahkahh~ Rajin la sangatttttt!!!!! ;DD


Btw, I must say this : Nandos Peri-Peri Sauce are super delicious!


Sos Peri-Peri Nandos kitorang beli kat Giant jer. Now dah tak perlu pegi ke Nandos kalo mengidam nak rasa sos per-peri. Hehee~ tapi kalo nak makan sekali ngan ayam Nandos yang yummy tu, kena la pegi Nandos jugak. ;p




Okay, back to our story. ;p




Encik Tunang tinggalkan saya. Hukhukk~ 






Ramai giler orang. Nak mandi pun tak best. 
So, kitorang decide untuk pegi mandi tempat lain. Kat bahagian atas. 



Kena pakai wrist band bagai. Ingat ni Genting ke ape? 



Kena panjat tangga nih? Huwaaa~ semput yang amat!





Encik Tunang tolong bawak beg saya. Hehe~




Banyak giler ikan kat dalam tu. 
Encik Tunang geram jer, kan.
NO FISHING, ok! ;D



Sejuk giler, ok. Nak berendam pun pikir patpuluhpat kali. xP




Berapa lama anda mampu menahan nafas? ;p




Amboihh~ hepinyer dia. kan.



Kat sini pun ramai orang. Tapi takde la crowded sangat.
Maybe sebab kat sini luas sikit dari kat bawah tadi. 



Dah macam ikan mas dah aku tengok. Kembang bulat giler. 
Ke ikan buntal? Wahahahaaa~ ;DD




Pastu kitorang naik atas sikit. Coz Encik Tunang teringin sangat nak mandi kat tempat yang dalam sikit. 




Ni tempat mandi yang paling dalam. 
Tapi sebelah sana tak boleh masuk.
Coz dalam sangat.



DANGER!



Cantik, kan.



Encik Tunang, tak payah la teringin sangat nak mandi kat sini, ok. Bahaya! ;p



Kalo mandi kat sini, takpe.  =)



So, ape lagi. Terus la Encik Tunang turun. 
Teringin sangat nak mandi kat tempat dalam, kan.



Apakah itu? Ikan? Kapal selam? 
Kihkihh~ 
Jangan marah ea Encik Tunang, gurau jer. ;p











video
Suka la tu dapat berenang kat sini.





Dalam pukul 5 petang, kitorang dah nak bersiap balik. Masa tu cuaca agak mendung. Encik Tunang dah risau, dia cakap confirm hujan nih. So, kitorang cepat2 la kemas barang. Baru jer sampai kat toilet nak salin baju, terus hujan turun selebat-lebatnya! Haaiiihhhh~ nasib baek sempat siap2 & dah sampai kat toilet. Kalo masih mandi manda kat atas, camane? Confirm kelam kabut. Sejuk lagi tu.






Hujan~ 
Time ni dah kat cafe dah. Depan toilet jer. 




Nasib baik kitorang ada payung. Takde la basah sangat lepas salin baju & nak ke cafe ni dari toilet. Encik Tunang yang baik hati pegi ambik payung kat kereta. Dan yang paling penting, dia sanggup jalan dalam hujan untuk pegi ambik payung tu kat kereta. Time tu dia belum salin baju lagi la. Huhuu~ thanks Encik Tunang sayang! ;p




Tengok, orang lain takde payung, pakai tikar jer. Kehkehh~



Encik Tunang cakap : tak baek gelakkan orang. 
Errr~ baeklah. Tapi aku tak gelakkan pon. Jangan silap paham, ok. ;p



Sementara tunggu hujan reda, kitorang duk la dulu kat cafe tu. Aku order air Milo suam, Encik Tunang order air Teh O. Disebabkan cuaca sejuk camtu, terpaksa la aku minum air panas. Aku sebenarnya tak suka air panas. xP 




Tau tak harga dua air ni brape? 
RM4.70! 
Milo suam = RM2.50 
Teh O = RM2.20 



Perghhh~ memang mencekik darah betul! Confirm kaya kan meniaga kat sini. Dah la gelas polesterin tu kecik jer. Sama besar ngan cup yang letak jagung tu. Dan yang paling penting, aku order Milo suam, dia bagi Milo panas. Encik Tunang order Teh O panas, dia bagi Teh O suam. Mental ke hape hahh? Dah la aku tak suke minum air panas. Huh. 


Lepas hujan dah agak reda sikit, kitorang bertolak balik. Sampai kat tengah jalan tak berapa jauh dari waterfall tu, jalan banjir! Agak dalam jugak la air kat atas jalan tu. Nasib baik dapat lepas. Dahsyat betol kat sini. Baru hujan 2 jam, dah banjir camni. So sape2 yang nak datang sini, kalo hujan jer, terus balik jerlah. Jangan tunggu lama2. Takot nanti air dalam sangat, tak boleh lalu plak kereta, kan.



Banjir~



Btw, tiket untuk masuk ke Waterfall Resort ni : RM7.50 per person untuk dewasa - warganegara Malaysia. Kalo bukan warganegara RM10 per person. Dan untuk kanak2 RM5 kalo tak silap aku (tak ingat dah malaysian atau non-malaysian). Parking kena bayar RM3 per entry. Kalo bawak kamera kena bayar RM5. Haahhh? Gilo ko apo kamera pon kena bayar??? Haram lah aku nak bayar. Giler. Memang aku tak bayar pun untuk kamera tu.


Ni first time aku pegi air terjun yang kena bayar tiket untuk masuk. Giler untung tuan punya tempat nih. Dah la makanan pun mahal giler. Dan sebenarnya makanan pun tak dibenarkan bawak masuk ke sini. Ade aku kesah? Satu bakul hijau tu ha aku bawak makanan. Tengok gambar kat atas sekali ni, ok. Kahkahh~ ;D


And then kawasan waterfall pun takde la luas sangat. Aku pegi air terjun Sungai Gabai dulu lagi best kot. Huh.


Ok bye~ 



.

No comments: