Sunday, February 26, 2012

Current DIY Project. Riben polka dot.







Finally, jumpa jugak riben polka dot merah nih. Dah banyak kedai yang aku cari. Haritu pegi Nilai 3 & Ayer Hitam, ada jugak cari. Tapi tak jumpa yang aku nak. Kalo ada pun, yang besar2. Aku nak yang kecik atau sederhana jer. Kalo ada saiz yang aku nak pun, mesti warna merah takde. Warna lain banyak jer. Adoihh...nape la susah sangat nak jumpa riben polka dot merah?


Beberapa hari lepas, kebetulan aku pegi Danga City Mall. Window shopping jer. Then nampak satu kedai barang2 pengantin. Saje2 jer masuk. Pegi bahagian riben, terus cari riben polka dot. OMG, excited giler bila nampak riben ni. Ada 3 roll jer reben polka dot merah. Aku grab 2 roll. Padahal lepas ikat2, tak sampai 1 roll pun. Hehee~ Takpe, biar lebih dari tak cukup. Kan? Nasib baik tak terus grab tiga2 roll tu. ;p




I'm loving these polka dot ribbons! ;) 




Alhamdulillah..kerja2 mengikat reben polka dot nih siap juga akhirnya. Tahu tak betapa lecehnya nak ikat reben2 nih? Sebab ianya polka dot. Yer, sebab polka dot. Tu yang leceh. Kenapa ikat riben polka dot leceh?


Sebab kalau ikat macam biasa, akan jadi macam ni --->>>






Sebelah lagi tak nampak polka dot nyer.
Nampak bahagian belakang jer.
Tak cantik la macam ni.


So, untuk jadikan reben tu nampak polka dot di kedua2 bahagian, kena la twist sikit --->>>




Twist (pintal/pusing) sebelah kaki dia, supaya bahagian yang ada polka dot tu ke depan.
Then baru ikat kemas2.



Baru boleh jadi macam ni.




Leceh! Nasib baik tak banyak. 100pcs jer. Pheww~  -.-' 





.

10 comments:

nadya said...

berapa ye harga riben ni?/

puan.mila said...

lawa la reben tu..u tganu kt mna eh? :)

cik enul said...

tak sabar nak tgu outcome nyer nanti..!hehehe

Nini Mohd said...

nadya : rm6.50/roll. boleh refer my latest entry
http://ninimohd.blogspot.com/2012/02/current-diy-project-white-paperbag

puan mila : kat besut. u pun org t'ganu jugak ea?

cik enul : dah ada outcome dah. tgk entry yang baru tu. hehee~ ;)

puan.mila said...

yup..tganu gak tp kat KT :)

MizA said...

macam mana berjaya buat riben jadi lawa ni? +_+
Miza buat satu kaki terkalih..
semua macam tu..
Last2 biar je.. huhuhu..
Nasib la bukan polka dot.. Hehhee..
Mintak2 takde org perasan... Ngeee

Nini Mohd said...

Miza : sebelah kaki yg polka dot ke belakang tu kena twist ke depan. sy ada explain kat atas. leceh jgak nak buat satu2 camtu. huhuu~

:: Riri-Fatieha ::~ said...

nini pnjam you picture yg 1st tu utk my entry. masa google2 image trjumpa kt blog you pula. btw, dah backlink kt blog you. tqvm.

Nini Mohd said...

hai riri-fatieha, ok, sure. takde masalah. thanks backlink. ;)

diy shopaholic said...

Hai nini..boleh x wat video tuk ikat reben tuh?..sy mmg x reti nk ikat reben tuh..huhuhu