Monday, May 7, 2012

DIY Project : Wedding Invitation Card (Terengganu)

DIY wedding card.


Can't believe i'm actually doing this.


Kad jemputan untuk resepsi kat Terengganu.
Done.
Just guna tracing paper kecik sebagai sampul.




Aku suka warna biru ni. And i'm totally in love with damask! ;)




Bahagian dalam.



Tak banyak pun. Just buat 200 keping jer. 160 keping dah selamat pos kat akak kat kampung untuk diedarkan. 40 keping lagi untuk kawan2 aku & saudara mara yg kitorang akan jemput time dekat majlis nanti. Erghhh~ taktau la sempat ke tak.


DIY kad kitorang ni buruk jer. Print just pakai printer sendiri, printer biasa. Kertas pun biasa jer. Map? Huh, part map ni la yang buat aku migrain. Aku just pakai Photoscape jer. Memang berjam-jam aku duk mengadap laptop. Sampai sakit mata aku nih. Adoihh...


Kos untuk buat DIY kad ni? Sebenarnye takde la jimat pun.


Kad jemputan resepsi Terengganu

Kertas Ivory card 220gsm (RM20/100pcs) = RM20
Dakwat printer *lebih kurang* (RM82) = RM82
Riben (RM8.90/roll x 1 1/2 roll) = RM14.50
Tracing paper (RM2.00/pc) : RM2.00 x 9 = RM18
Total RM134.50 / 200pcs
Lebih kurang RM0.67 sekeping.



Mahal jugak, kan? 


Kad untuk resepsi kat JB still in progress. 800 keping pulak tu. 400 keping dah selamat hantar kat family Encik Tunang untuk diedarkan. 310 lagi keping dah siap print (tapi ada 220 keping belum potong). Tinggal 90 keping jer lagi untuk print.


Seksa sungguh nak buat DIY kad jemputan ni yer. Baru aku tahu. Pasni tobat takmo buat dah. Errr...nak buat untuk sape plak. Memang dah tak la. -.-'




.

7 comments:

Cik Zimie said...

mak uih gigih sungguh nini.tapi takpe,mesti puas hati.walau susah mana.hehe all the best

choclairissa@intan marliana said...

ohhh gigih nye awak...tp puas hatikan? jgn lupe simpan satu kad utk buat kenangan tau~

EIKA said...

oh!!mesti bz & penant gila an...tp yg pasti awk mesti asa puas hati ngan hasil usaha gigih ni kan :) mula2 ika nak diy jg kad kahwin..tp memikirkan jumlah tetamu yg terlampau rmai,asa x diy kot kad jemputan.mau pengasan klu diy :P

puan.mila said...

Cantik!! Xnk jmput saya ke? Heh

Nini Mohd said...

cik zimie : gigih tak gigih la. tapi bila dah start, kena la settlekan. hukhukk~ btw, thanks. ;)

intan marliana : a'a, confirm kena simpan buat kenangan. ;)

EIKA : huiii~ penat giler lah. rasa macam nak tercabut pinggang nak habiskan potong kad2 tu. total yg i buat 1000pcs la. tp kalo ramai sgt, better tempah jer.

puan.mila : sure jemput! tunggu next entry, sy post entry untuk jemput rakan2 blogger, ok. ;)

anakpakshaikh said...

cantiklah kad... suka tgk.

Rahmah said...

caniknya...simple tp sngt cntik..terpikir jg nk pkai tracing paper... :)