Monday, December 19, 2011

DIY goodie bag from white paper bag.

Sejak beberapa bulan lepas duk meng-Google untuk cari idea for wedding, banyak jugak terjumpa bride to be yang guna brown paper bag or white paper bag untuk isi doorgift. Oh my, its sooooo pretty, cute, and could save your cost as well. 


And i'm so inspired by it. 


So here i am. Dah cuba DIY goodie bag. Guna white paper bag + doiley paper. Oh, did i mention i'm soooo in love with doiley paper? Well...who doesnt? 




Here is my goodie bag.



Kat tengah tu boleh cop jer nama pengantin & thank you.
Atau mungkin boleh lekatkan sticker "thank you" bulat.
Doiley as thank you tag. =)




Riben satin tu beli kat Nilai 3 haritu. RM2.50 per roll. Aku beli 8 roll. Mula2 buat reben, dapat 34 reben setiap roll. Tapi bila dah lekatkan kat goodie bag, rasa macam panjang @ besar sangat reben tu. So, untuk roll seterusnya, aku kecikkan sikit reben tu. Dapat la around 43 riben per roll. 


Kertas biru tu plak is a crepe paper. Crepe paper tu agak mahal jugak la kalo nak tempek besar tu kat setiap goodie bag. Satu gulung crepe paper RM6.50. Dapat brape goodie bag jer kalo guna crepe paper nih. Ntah, blom kira lagi. 


Sebenarnya aku nak letak pink polka dot paper kat situ (that blue crepe paper). Or maybe stripes. So, jadi blue + pink goodie bags, Amboih...semua nak pink ajer. Tapi terpaksa cekalkan dan tabahkan hati untuk guna kaler biru jer. Ingat tema, ok. Sila fokus pada tema yer Cik Nini! Jangan nak pink sangat! -.-'


Oh, ini testing sahaja. Belum decide lagi nak buat goodie bag macam ni ke atau macam mana untuk our wedding. Hanya nak tengok menjadi ke tak & still tengah mencari idea.


Ok bye~ 




.

4 comments:

BLuRpL3 said...

nice, simple & creative =)

do come, visit & be our follower at http://blurplediary.blogspot.com/

do keep in touch =)

anaztasias nora aira said...

cantik sangat !!! nora pun die hard fan doily :)

fasya said...

dear. nk tny paper bag tu beli kat ne? harge bape? n mmg dah siap ade tapak ke?

Nini Mohd said...

@fasya
hi dear.
white paperbag tu i beli kat Kajang.
u boleh refer kat entry i yg ni :-
http://ninimohd.blogspot.com/2012/02/current-diy-project-white-paperbag.html

nope, takde tapak. i buat tapak sendiri. ;)