Sunday, December 25, 2011

DIY pelamin for your wedding day?

Have you ever think of DIY-ing your own pelamin for your big day? Mesti ramai jer yang nak DIY pelamin sendiri, kan. Dan ramai jugak B2B yang DIY pelamin sendiri. Tak kira la mini pelamin tunang ke, pelamin nikah, atau pelamin sanding.


Masa tunang dulu pun aku DIY jer mini pelamin. Even though buruk jer, tapi puas hati ngan hasil tangan sendiri. Dan boleh jimat beratus2 berbanding ambik kat butik.


Untuk wedding nanti, rasa macam nak DIY jugak lah pelamin. Erkk..macam tak serik jer ngan kisah pelamin tunang dulu? Kehkehh~


Takpe, kalini aku dah belajar dari kesilapan. Akan ku gagahkan diri dah kuatkan azam, dan settlekan semua awal2. ;)



Pelamin sekarang mahal tahap gaban. Paling murah RM1500. Tu pun pelamin yang biasa2 jer. Kalo nak yang grand, confirm RM2K, RM3K, RM4K. Sanggup ke korang berhabis beribuan ringgit semata2 untuk pelamin yang korang akan duduk tak sampai setengah jam tu? Lebih baik duit tu korang buat makan untuk tetamu, atau simpan untuk pegi honeymoon.


Lain la kalo pengantin yang ada budget tinggi. Aku pengantin budget jer. Sebab semua duit perbelanjaan untuk kawen nanti, semua datang dari poket sendiri. Sayang woooo nak habiskan duit titik peluh aku camtu jer. Tak kisah lah kalo ada yang cakap aku kedekut, aku peduli ape?


Eh, aku bukan kedekut, ok. Tapi taknak membazir. Membazir tu kan amalan setan.



Pelamin yang aku nak simple jer. Cukup la yang simple2 jer, kan.


Mungkin se-simple ini?




Dan aku akan meneruskan angan2 yang tak tercapai masa E-day haritu....  --->>>

Backdrop ikat tepi! ;D 






Dan yang penting, mesti ada karpet bulu2 tebal macam nih!  --->>>




Owh my, jatuh cinta giler ngan karpet bulu tebal macam ni. 



Aku rasa yang paling penting untuk pelamin ni, is LIGHTING. Kalo ada pencahayaan jer, like chandelier and spot light, confirm naik seri pelamin kau. Even if pelamin tu biasa2 jer, dan tak se-grand pelamin oleh famous bridal boutique, kalo ada lighting confirm berseri2. Kan?

If ada chandelier satu pun dah ok la kan.




Oh, tak tau la kuat tak keazaman dan kegigihan aku nak DIY pelamin nih. Larat ke? Sempat ke? Ada masa ke? Menjadi ke pelamin tu nanti? Cantik ke? [x_O]



.

3 comments:

Syima Syaz said...

kalau niat mcm tu..teruskan..
kadang2 simple ni lebih baik.betul, lebih baik berjimat dari habis duit mcm tu je...

goodluck!

hanys said...

teringin juga nak buat sendiri utk pelamin nikah.. tapi takut disaster plak. huhu.. yg first tu gojes gila :)

Nini Mohd said...

Syima Syaz : tau takpe. thx. =)

hanys : boleh jer yunk kalo nak buat. cuma perlukan masa & kegigihan jer.
kena banyak refer kat majalah pengantin @ boleh refer kat internet utk cari idea.
& kena ada orang yang tolong time buat pelamin tu. ;)