Monday, December 26, 2011

E-Day Part 5 : the make-up

Have i posted an entry about my make-up for my e-day? No? Oh my, patut lah aku rasa macam ada  yang kurang jer kat label Engagement tu. 


FYI, i do my own make-up for my e-day. 





Perlu ke aku explain ikut turutan & steps? Ok.


1. Untuk mekap ni, aku pakai Naturactor Foundation code 151, ngan code 171. Code 171 tu sebagai concealer, untuk tutup panda eye & pimples yang bertimbun. Erk~ Apply code 171 dulu kat bawah mata, parut, jerawat & mana2 tempat yang korang rasa perlu di-cover. Actually aku nak pakai foundation L'oreal. Tapi disebabkan muka aku ni jenis berminyak, so cancel jerla. I dont think foundation tu boleh tahan lama kot, dan tak sesuai utk mekap lama2. Is it?



Naturactor Loose Powder code 51
Naturactor Cover Face Cream (Code 151) 
Naturactor Cover Face Cream (Code 171) 


2. Then, apply compact powder L'oreal White Perfect Pearl code G3 Golden Ivory.

L'oreal White Perfect Pearl code G3 Golden Ivory 
In2It twin blush code BT06 Aura


3. Pastu aku apply Naturactor Loose Powder code 51. 

4. For eyes, aku pakai Mascara Maybelline Volum' Express. Just sapu sikit untuk naikkan & lebatkan bulu mata. FYI, its better to wear mascara before applying false eye lash. Baru nampak sekata bulu mata kita ngan bulu mata palsu tu. Kalo tak, mesti bulu mata palsu tu nampak "terangkat". Tak cantik, ok.

5. Dan jangan lupa pakai eye liner! Aku pakai Maybelline Eyestudio code 1 Black. 

Eye Put It (gam bulu mata palsu) 
Maybelline Eyestudio code 1 Black 
Mascara Maybelline Hello Kitty Volum' Express



6. Then pakai false eyelash. Bulu mata palsu tu wajib ada. Pilih yang menyerlah sikit kelebatan dia. Baru la naik seri bahagian mata tu. Even mekap kita just biasa2, false eyelash yang menyerlah tu la yang menaikkan seri mekap tu tau.

 Bulu mata palsu. Wajib ada!



7. Eye shadow plak kaler pink, dari MAC 120 eye shadow pallete. 

120 eye shadow pallete & brush.



8. Untuk bibir, lipstick Loreal in FR102 (Shiny Grepefruit), campur ngan lipstick Maybelline Moisture Extreme Lip Color in P31 (Bonbon Pink).


lipstick Loreal in FR102 (Shiny Grepefruit) 
lipstick Maybelline Moisture Extreme Lip Color in P31 (Bonbon Pink)



9. Untuk blusher, aku pakai In2It twin blush code BT06 Aura. Pakai yang pink lembut yer. Baru nampak sweet. *konon. ;p




And i'm done! 




Actually kat bahagian mata tu aku nak buat macam ni :- 







Source : Red Is Love
Gorgeous! 


Tapi disebabkan kesempitan masa, dan tak sempat dah nak mekap lebih2, terpaksa la buat lebih kurang ajer. Asalkan ada eyeshadow. End up, macam ni jerla eye shadow yang sempat aku tenyeh. --->>> 





Mekap nih biasa2 jer, tak secantik mekap oleh mak andam2 & make-up artists, kan. Takpe la, boleh jugak jimat budget. Lagipun untuk e-day ni kena la berjimat yang sebaik mungkin. Simpan jer budget tu untuk the BIG day, ok. *cuba sedapkan hati. 


Dan sangat2 bersyukur sebab aku pun memang suka bermekap. So, barang2 mekap tu semua memang dah ada ngan aku. So, why waste few hundreds for make-up while i can do it my self?


Errr...tapi aku mekap suke2 hati aku jer. Step2 tu pun tak tahu la betul ke tak. Asal jadi jer. Hahahh~ ;D




*P/S : actually ada banyak lagi kot cerita pasal e-day yang aku tak post kan kat sini. Hukhukk~  -.- 



.

3 comments:

Sha Rya said...

Sweet! Ade lesung pipit lagi.. Nice pink..
Sha tak pandaila nak make up..
Kalau make pun simple jer.. Pakai Lipstick, eye liner n sikit eye shadow and blusher.. Nak gak blaja buat smokey eyes tapi tak jadi.. Hehehe..

Nini Mohd said...

hehee~ thx.
sy pun tak pandai mekap. mekap suka2 hati jer. ;)

Hunny Kitty said...

make up sendiri...wahhhhh