Friday, June 7, 2013

Our 1st wedding anniversary : late-night dinner

Salam pagi Jumaat dear readers. 

Thanks god its Friday! Entah kenapa minggu ni rasa macam lambat sangat nak sampai ke hari Jumaat ni. 

Ok, seperti yang dijanjikan, nak bercerita pasal our 1st wedding anniversary celebration. 

1st wedding anniversary kami pada hari Sabtu, 01 June 2013. Hari Jumaat tu, Encik Suami keje shift petang. Dia balik keje lebih kurang tengah malam. Jadi, sedang elok la kan nak celebrate 1st anniversary pukul 12am. So sehari sebelum tu (hari Rabu), aku dah pegi Tesco beli barang untuk masak. 

Walaupun takde kereta, sanggupku pegi dengan bas dan balik dengan teksi. Kalau pegi ngan Encik Suami, nanti dia nampak pulak apa yang aku beli. Hahaa..nak buat surprise kononnya. ;p 

So balik keje hari Khamis tu, bertungkus lumus la aku try masak menu baru. Redha jer jadi ke tak jadi. Nak masak yang special sikit la kononnya untuk 1st anniversary ni. And konon2nya akan siap sebelum Encik Suami balik.

Tapi.......sebab aku balik keje pun dah lambat (malam), pastu start masak lambat (penat lepas balik keje, duk rehat2 dulu), then kelam kabut sikit sebab 1st time masak menu tu, dan kebetulan pulak Encik Suami balik awal malam tu. before 12 malam dia dah sampai rumah. Tak jadi ok surprise tu! Haha~ 

Tapi takpe! Surprise tetap surpise walaupun tak berapa surprise. Lepas dah salam2 ngan Encik Suami, aku tak bagi dia masuk dapur. Duk tengok tv jer sudah! Encik Suami tanya masak apa pun aku cakap "ada la". ;p 

Bila semua dah settle & dah terhidang atas meja, dah siap pasang lilin semua, baru aku panggil dia duk kat meja makan. Huhuu~ ;p




So ini jer yang aku masak sebenarnya. 
Lamb chop + mushroom sauce, coleslaw, kentang berbentuk hati & jus epal susu.


Kek Tiramisu.


Tengok coleslaw-tak-jadi aku tu. 
Terlebih mayoneese pulakk. 
Coleslaw ni pun first time aku buat. 
Padahal senang jer pun. 
Cuma tak larat nak potong sayur kecik2 jer.


Gigih ok aku potong & tekap kentang jadi bentuk love. 
Tapi bila goreng, takde la nampak sangat bentuk love dia. Huhuu~


Bila Encik Suami tengok apa yang aku cakap, terus dia excited : "waaa....sayang masak special harini"

Special sebab tak pernah masak lamb chop kot? Huhuu~

Dan walaupun ada yang tak menjadi, yang penting Encik Suami cakap semua sedap. Encik Suami siap tambah lagi. Nasib baik aku beli lamb lebih & masak lebih. Sebab aku dah tahu dah beliau memang kuat makan. muahahaa~ ;D


Sobss~ terharu~~  :')


Aku tanya la Encik Suami, apa maksud dia "inilah salah satunye yg buat org sayang sangat kat sayang"

Katanya, sebab pandai masak, selalu masak sedap2 & romantik. 

Adehh....jujur aku cakap, aku memang tak pandai masak. Lepas kawen ni la baru aku try and error macam2 menu untuk perut Encik Suami (dan jugak perut aku. ;p). Masa tengah masak pun resepi still kena ada kat depan, ok (kecuali untuk beberapa menu yang dah boleh suka2 hati ikut resepi sendiri). So kalau sedap, alhamdulillah la. Berterima kasih pada yang berkongsi menu di internet & jugak pada buku resipi. Hehee~ 

Tapi kalau tak sedap? Memang kena kutuk jerlah ngan Encik Suami. Sekali kena kutuk, memang sentap. Hahahahh~

Bab romantik tu, aku no comment la. Memang naluri kasih sayang seorang isteri kot. Aku percaya semua isteri camtu. ;) EH....tapi aku tak rasa pun aku romantik. Cane?

So itu lah celebration pertama kami untuk 1st wedding anniversary ni. Surprise late candle light dinner yang tak berapa surprise dan tak berapa candle light. 

Oh ya! Tahu tak kami dinner sambil dengar cerita Misteri Jam 12 kat radio Ria.fm? Encik Suami la yang pasang radio tu. Orang lain candle light dinner sambil dengar lagu romantik. Kitorang? Adehh....

Aku cakap : Tak pernah dibuat orang

Encik Suami cakap : takpe la, lain dari yang lain.

-.-


The next day, kami berdating dinner & tengok movie pulak. Yang tu lain entry aku cerita yer. 

Till then, thanks for reading. ;) 




p/s : ampun kalau ada yang meluat & menyampah baca entry ni. wakakakaa~ ;p



.

12 comments:

nurul harnani said...

happy ^_^

Norhazrina Abdul Hamid said...

wahh suwittttnye..hehehe..happy anniversary!

Mila Ahmad said...

Anniversary kita sama heeeee..mila sambut kat Flora Kafe

Linda Yusoff said...

Wahh! Happy Anniversary. Bagus u masak.

I tak pnh ade kesempatan masak special. slalu makan luar je klu ade occasion camni. sebab i dok ngn mak. kang tebiat pulakk makan berdua org lain tgk. Takpe soon i gv a try. huhu.

Nory Zoulkefle said...

happy anniversary...

oo kentang ke, nory ingat nugget tadi...heheh...

kreatifff jugakkk tu...heee

Nini Mohd said...

@nurul harnani
;)

Nini Mohd said...

@Norhazrina Abdul Hamid
Thanks dear. ;)

Nini Mohd said...

@Mila Ahmad
A'a, anniversary kita sama.
ni midnight 1 June.
next day kitorang celebrate kat luar pulak. hehee~

Nini Mohd said...

@Linda Yusoff
hahah~ memang pelik la kalau kat rumah ramai org, tp candle light dinner berdua. ;p
takpe dear, u pun dah nak duk rumah sendiri kan.
nanti boleh masak utk hasben & makan berdua pulak. blh try masak yg special2 gitu. ;)

Nini Mohd said...

@Nory Zoulkefle
mcm nugget, kan. huhuu~
masa nak masak tu tetiba teringat ada beli benda alah besi bentuk love ni. tu yg i guna jer.
sebenarnya benda tu utk masak telur.
tp i guna jer untuk tekap kentang tu. hehee~ ;)

Cik Hazz said...

Happy Anniversarry!! Nanti share lah resepi lamb chop tu. Boleh cuba. ;)

cha said...

alolo sweet tau. i teringin gak nk buat suprise masak cmni tapi sebab dapur tak proper i terus malas haha