Monday, April 2, 2012

Berpantang boleh kurus?

Yes memang boleh kurus. Malah, lebih kurus dari sebelum bersalin.


Ini cerita pasal seseorang yang baru lepas bersalin. Staff kat office aku. Akak ni cuti bersalin 2 bulan. Minggu lepas dia start keje balik. Teruja betul aku tengok dia. Sebab dia dah kurus! Lebih kurus dari sebelum dia pregnant.


Aku ape lagi. Terus korek rahsia. Katanya masa berpantang tu dia just makan nasik sikit jer. Makan nasik just 1 kali sehari. Jangan ambik lauk yang berminyak, bergoreng, or ape2 yang tak menyihatkan. Just ambik lauk yang direbus, dipanggang. And i think dia cakap just makan ikan jer kot. Memang itu makanan orang berpantang, kan. Cuma dia kurangkan nasik. Yer, memang aku tahu cara ni boleh buat kita kurus. Cuma aku jer yang tak mampu nak buat.


Berat dia sebelum pregnant around 83kg. Masa pregnant 90kg lebih. Sekarang? 70kg sahaja.


OMG. Can you believe that? Within 2 months sahaja.



Aku pun nak kurus jugakkk~ T_T



Hari2 duk tengok akak tu lalu lalang depan aku. Ishhh~ jeles betol. Duk merungut dalam hati : bila la aku nak kurus nih. (sambil kunyah coklat cadbury habis 1 bar. erkk~)



Ok bye~



.

3 comments:

Miss Sunshine said...

kita yg tak tgk akak tu rasa sangat jeles... ni yg menanam semangat nk kurus lps bersalin nnti... hehe

Arham Md Ali said...

Yup memang betul, my friend buat diet tak makan nasi sekejap gile turun.
Cuma hari jumaat je cheat day die. Boleh makan nasi sepinggan.
Hari lain makan ayam dengan sayur je.

Nini Mohd said...

Miss Sunshine : yes, kena kuatkan semangat untuk kurus lepas bersalin. sure boleh la kalo betul2 ikut pantang. ;)

Arham Md Ali : kan? dah byk sy dgr orang kurus dgn cara ni. sy pun tgh usaha diet macam tu jugak. tapi tak buat setiap hari la. selang seli. sebab belum biasa lagi. hehee~